Flæskestegen hænger fortsat i en tynd tråd

En del af Fødevarestyrelsens tilsynsteknikere strejker fortsat, så der er ingen garanti for flæskesteg til alle på julebordet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nogle familier risikerer at måtte undvære flæskestegen juleaften. For en del af teknikerne på de store svineslagterier strejker fortsat tirsdag, som er sidste udkald for at producere flæskesteg til julemiddagen den 24. december.

- Det er en meget problematisk situation. Det er klart, at det betyder noget for vores kunder på verdensplan, siger Anne Villemoes, kommunikationsdirektør i Danish Crown.

Mandag nedlagde tilsynsteknikerne på de syv store svineslagterier arbejdet. Tirsdag er teknikerne på fire af slagterierne tilbage i arbejde, men i Esbjerg, Ringsted og Herning kører slagterierne fortsat på halv kraft.

- Vi har haft en god dialog med teknikernes forening både i går, i nat og i dag. Så vi er ved at finde ud af, hvorfor en del af medarbejderne fortsat har nedlagt arbejdet, siger Lizzi Krarup Jakobsen, vicedirektør i Fødevarestyrelsen, hvor teknikerne er ansat.

Fødevarestyrelsen skal spare, og derfor har man opsagt tilsynsteknikernes lokalaftaler. Det betyder blandt andet, at de får skåret ned på deres pauser.

Der arbejdes i øjeblikket på at skaffe dyrlæger til at håndtere kontrollen på slagterierne.

- Det positive er, at alle medarbejderne møder på arbejde til sædvanlig tid i morgen, siger Lizzi Krarup Jakobsen.

Mandag, der normalt er årets travleste dag, måtte Danish Crown slagterierne nøjes med at slagte omkring halvdelen af de planlagte svin på grund af strejken.

Det betød, at mere end 10.000 grise var strandet på landevejene, for når en gris først er sendt af sted til slagtning, må den af hensyn til fødevaresikkerheden ikke sendes tilbage i stalden.

- Sidst på eftermiddagen havde vi styr på situationen. Vi fandt frem til nedlagte stalde, som vi fik gjort klar, så grisene kunne overnatte der, siger Anne Villemoes.

/ritzau/