Fladskærmene brager igennem hos danskerne

Sam Worthingtons ‘Avatar' kaster sig lige nu rundt i urskoven over hele landet i fuld HD, naturtro farver og 3D for de heldige på de millioner af fladskærmsfjernsyn, der er flyttet ind i danskernes hjem igennem de seneste år.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi kan simpelthen ikke få nok af de nye pompøse og kontrastfyldte LCD- og plasma-skærme, der i disse år udvikler sig med en hast, som får de gamle billedrørs­fjernsyn til at ligne stenalderøkser.

Hele 70 procent af de danske familier har nu anskaffet sig et fladskærmsfjernsyn mod kun 19 procent i 2006, viser tal fra Danmarks Statistik.

Fladskærmene er altså gået i en meget rund bue uden om den økonomiske krise, skriver metroXpress.

De gamle billedrørsfjernsyn gjorde aldrig krav på danskernes tv-hungrende hjerter på samme måde. I 2010 blev der langet 715.000 fjernsyn - udelukkende fladskærme - over disken herhjemme mod 320.000 fjernsyn i 2000, hvor der stort set kun blev solgt billedrørsfjernsyn. Det viser tal fra Brancheforeningen for Forbrugerelektronik (BFE).

Brancheforeningen kan også oplyse, at der sidste år blev kasseret i omegnen af 700.000 billedrørsfjernsyn på landets genbrugspladser - rundt regnet.

Og meget tyder på, at forbrugerne fremover vil skifte tv langt oftere, end de traditionelt har gjort. Et tv er nemlig ikke længere noget, man køber, når den gamle model går i stykker, men når der kommer en smartere model på markedet, forklarer Christoffer Arensbach, salgschef i Hi-Fi Klubben, der har nydt rigtig godt af danskernes købelyst.

»Tv er blevet en it-vare, som man gerne vil skifte ud løbende. I dag sender producenterne nye modeller på markedet en gang om året. Og når de kommer, beder vi vores butikker om at få solgt ud af de gamle modeller,« siger han og fortæller, at det i dag kan være næsten umuligt at købe en model, der er mere end ét år gammelt - modsat i gamle dage, hvor et tv godt kunne være på markedet i 10 år.

Vi smider også mange flere kroner og øre efter fjernsyn, end vi gjorde tidligere. En gennemsnitlig dansk husstand gik fra at bruge lige over 1.100 kroner om året på tv-apparater og tv-udstyr i perioden 1997-1999 til lige over 2.100 kroner om året i perioden 2007-2009 ifølge Danmarks Statistik.

Det voksende forbrug skyldes den rivende tekniske udvikling inden for tv, der er gået stærkere de seneste 5 år end i de foregående 40 år, mener kommunikationschef i Brancheforeningen for Forbrugerelektronik Erling Madsen.

»Der skete groft sagt ikke noget med tv'et, siden farvefjernsyn blev indført i 1967 og frem til HDTV i 2006. Siden da er det gået rigtig stærkt,« siger han til metroXpress.