Fjordbank Mors er krakket

Den hårdt trængte bank anmoder om afvikling efter nye strenge krav fra Finanstilsynet. Meldingen kommer efter en vild strøm af afviklingsrygter, der i går fik banken til at gå i børspause efter et massivt kursfald.

Så gik den ikke længere. Fjordbank Mors har kastet håndklædet i ringen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Så gik den ikke længere. Nordjyske Fjordbank Mors kastede sent i går håndklædet i ringen og anmodede Finansiel Stabilitet om overtagelse. Dermed er banken krakket, og de ti filialer har haft deres sidste åbningsdag. Det bekræfter Finansiel Stabilitets adm. direktør, Henrik Bjerre-Nielsen, over for Berlingske Business.

»Det er sådan set, hvad vi kan sige på nuværende tidspunkt. De har bedt os om at blive afviklet under Bankpakke 3. Det vil vi så bruge weekenden på at udrede,« sagde han i en kommentar sent i går.

Bankens ledelse lægger ikke skjul på, at det er skrappere krav fra Finanstilsynet, der er skyld i, at banken må lukke. I forbindelse med Finanstilsynets ordinære undersøgelse af banken vurderede tilsynet, at der var behov for yderligere millionnedskrivninger i banken. Bankens bestyrelse er langtfra enig.


»Finanstilsynet har krævet nedskrivningsniveauet yderligere forhøjet for 2. kvartal 2011 til niveauet 400 mio. kr. Bestyrelsen deler ikke Finanstilsynets vurdering af dette yderligere nedskrivningsbehov, herunder de bagvedliggende værdiansættelsesprincipper,« skriver Fjordbank Mors i den fondsbørsmeddelelse, hvor afviklingsanmodningen annonceres.

Fjordbank Mors foretog i 1. kvartal 2011 nedskrivninger på 60,6 mio. kr., og i fondsbørsmeddelelsen påpeger banken selv, at der var konstateret et væsentligt nedskrivningsbehov i 2. kvartal 2011 bl.a. grundet, at der inden for den seneste uge er konstateret en væsentlig negativ udvikling i bankens største engagement. Men ledelsen mener altså ikke, at behovet er i den størrelsesorden, som tilsynet nu vurderer.

Finanstilsynet hævede også bankens individuelle solvensbehov fra 9,7 procent til 16 procent, og også her er bankens ledelse uforstående.

»Bestyrelsen er ej heller enig i denne vurdering og finder, at Finanstilsynets opfattelse er udtryk for en skærpet praksis i vurderingerne,« skriver banken.

Banken mangler 700 mio. kr.

Finanstilsynets nye krav indebærer, at banken nu mangler 700 mio. kr. i basiskapital, og dem har banken fået til søndag klokken 18 til at finde. En umulig opgave vurderer bankens ledelse, der derfor beder Finansiel Stabilitet afvikle banken.

Det har længe været en kendt sag, at Fjordbank Mors, som er resultatet af en fusion mellem de to klemte banker Morsø Bank og Morsø Sparekasse i november 2010, har haft usædvanligt store udfordringer foran sig. På bøgerne ligger nemlig en række store ejendoms- og landbrugsengagementer, og bankdirektør Torben Sørensen har gentagne gange understreget, at Fjordbank Mors i de kommende år skulle forsøge at komme af med udlån for milliarder for ikke at komme i problemer, når bankens statsgaranterede lån for mere end fire milliarder kroner udløber i 2013.

Den svære øvelse var banken i fuld gang med. Særligt én konkurs i sidste uge skulle have vakt opsigt, da banken efter forlydender valgte at tage et massivt tab på en meget stor landbrugskunde med et engagement i banken i nærheden af de 70 mio. kr. Netmediet Finanswatch kunne endvidere berette, at Fjordbank Mors den seneste måned har erklæret tre landmænd konkurs i bestræbelserne på at få ryddet op i låneporteføljen.

Rygterne om, at banken var på vej til at kaste håndklædet i ringen, summede hele dagen i går så højlydt, at handlen med aktien ved middagstid blev sat på pause efter et kursfald på 24 procent. Børspausen skete på anmodning af banken selv.

Sent i går blev det så et faktum: Fjordbank Mors’ tid er forbi.

Almindelige kunder går fri

Finansiel Stabilitet pointerer, at bankens kunder ikke umiddelbart kommer til at mærke krakket.

Fjordbank Mors oplyser dog, at bankens internetbank har været lukket i en kortere periode i går formiddag med henblik på at spærre engagementer med nettoindlån på mere end 750.000 kr.

»Almindelige bankkunder er dækket af Indskydergarantifonden, og de, der har mere til gode i banken, kan opleve, at de mister en del af deres tilgodehavender. Vi må se på, hvor stort det bliver, og det er noget af det, vi skal bruge weekenden på,« siger Henrik Bjerre-Nielsen.