Fjordbank-kollaps ender med massive tab

Finansiel Stabilitet lader forpligtelser for 3,6 mia. kr. tilbage i Fjordbank Mors’ konkursbo, og kunder med over 750.000 kr. taber en del af deres penge. Kollapset blev ikke den sektorløsning, Finansrådet havde håbet.

En enorm gæld blandt de danske landmænd kombineret med markant faldende jordpriser er en medvirkende årsag til, at flere mindre banker kan komme i vanskeligheder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Så blev det officielt. Fjordbank Mors indgik ved 20-tiden i aftes en aftale med Finansiel Stabilitet om at lade sig afvikle under Bankpakke 3. Dermed har finanskrisen krævet endnu et offer, og fusionsbanken bliver den første til at træde direkte i Amagerbankens fodspor.

I praksis betyder aftalen, at alle bankens aktiver og en del af passiverne nu overføres til en ny bank under Finansiel Stabilitet – og det allerede med virkning fra og med i fredags. Ud af bankens 73.000 kunder er der omkring 450 kunder, som har mere end de 750.000 kroner, der er dækket af Indskydergarantifonden. Finansiel Stabilitet oplyser, at disse må imødese et tab på ca. 26 procent af det beløb, som rækker ud over garantien. Det betyder formentligt, at staten taber 1,5 mia. kr. ud af de 4,4 mia. kr., som er i klemme i banken.

For dyrt for sektoren

Bankernes brancheorganisation Finansrådet havde håbet på en sektorløsning, som kunne holde bankens indskydere skadesløse. Men i løbet af weekenden er konklusionen blevet, at det ville være blevet for byrdefuldt for sektoren, der i forvejen må forventes at skulle betale 1,3 mia. kr. til Indskydergarantifonden for at dække tab for indskydere med indestående på op til 750.000 kr.

»For hver gang, sektoren går ind og dækker tab ved bankkrak, er det de sunde banker, der betaler for de dårlige. Hermed svækkes de sunde banker, hvilket betyder, at sektoren generelt destabiliseres,« siger Finansrådets direktør Jørgen A. Horwitz, som ikke lægger skjul på sin bekymring for, hvad endnu et bankkrak vil sætte gang i hos udlandet.

Frygter finansieringsproblemer

Efter Amagerbankens krak har de internationale kreditvurderingsbureauer har nedsat ratingen for danske banker, hvilket ifølge Finansrådet har påført Danmark betydelig yderligere finansieringsomkostninger.

»Situationen er alvorlig,« siger Jørgen A. Horwitz, som har rettet henvendelse til regeringen for at drøfte den opståede situation.

Finansiel Stabilitet betaler 7,8 mia. kr for aktiverne i Fjordbank Mors. En pris, som svarer til 74 procent af de krav, som kreditorerne har til banken. Men betalingen sker ved, at statens skraldespandsselskab overtager forpligtelser for samme beløb fra Fjordbank Mors.

Det betyder, at det langtfra er alle forpligtelser, som ryger med over til afvikling under Bankpakke 3. Finansiel Stabilitet oplyser, at der i øjeblikket er kendte forpligtelser på 3,6 mia. kr., som ikke overtages. Også aktionærerne må anse deres investering for tabt.

Skiftedag på Mors

Samtidig med at Fjordbank Mors nu indgiver konkursbegæring til skifteretten, smider også bankens nuværende ledelse håndklædet i ringen.

»Bankens nuværende direktion og bestyrelse fratræder, idet den udpegede kurator varetager ledelsesfunktionerne i selskabet fremadrettet,« skriver Fjordbank Mors-ledelsen bestående af bankdirektør Torben Sørensen og bestyrelsesformand Peter Jessen Hansen i en meddelelse til Fondsbørsen.

Finansiel Stabilitet har samtidig udpeget en bestyrelse for den nye datterbank. Den tidligere Jyske Bank-direktør Visti Nielsen er blevet beskikket som direktør, og direktøren i den tidligere Fjordbank Mors Torben Sørensen skal bistå med særlige opgaver.

Finansiel Stabilitet oplyser endvidere, at kollapset i Fjordbank Mors ganske som sædvanligt vil blive genstand for en advokatundersøgelse.

Til salg-skilt på banken

Kunderne i den nye Fjordbank Mors af 2011 A/S kommer ikke umiddelbart til at mærke forskel. Alle medarbejdere følger i første omgang med over i den nye bank, og alle kort og konti skulle fortsat virke. Skraldespandselskabet lægger dog ikke skjul på, at de håber at få kunderne afsat hurtigst muligt.

»Finansiel Stabilitet vil hurtigst muligt igangsætte en åben og transparent salgsproces vedrørende Fjordbank Mors’ øvrige aktiviteter, herunder et samlet salg af bankens privatkunder,« skriver Finansiel Stabilitet i en meddelelse.

Allerede nu er en filial blevet solgt fra. Det drejer sig om Aarhus-filialen, som Sparekassen Kronjylland har købt i forlængelse af en salgsproces, som allerede var gennemført før fredag.