Fjernvarmebranchen: Private selskaber giver dyrere varme

Energiministerens indgreb mod kommuners udbyttefinte på fjernvarmeområdet er ikke nok, mener brancheforening.

København. Energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) har taget et vigtigt skridt i retning af at sikre, at fjernvarmekunder ikke betaler for meget for varmen.

Det mener direktøren for Dansk Fjernvarme, Kim Mortensen, efter at Lilleholt med et lovforslag har lukket det hul, som giver kommuner mulighed for at hive penge ud af kommunalt ejede selskaber.

- Der er kommet en sikkerhed for, at de penge, fjernvarmekunderne betaler for deres varmeregning, også bliver brugt til varmeforsyning, siger Kim Mortensen.

Han mener dog langtfra, at ministeren er i mål endnu.

- Nu får man lukket et hul bagudrettet, og så minder vi bare ministeren om, at det også skal gælde fremadrettet. For regeringens forsyningsstrategi peger i en anden retning, siger Kim Mortensen.

Han henviser til, at energiministeren har luftet tanken om at droppe princippet om, at varmeselskaberne skal hvile i sig selv.

Han vil fremover tillade, at der bliver trukket penge ud af selskabet, hvis ellers det lykkes at effektivisere driften og dermed spare penge.

Det vil også åbne døren for private aktører, men det mener Kim Mortensen er en dårlig idé.

- Det har været forsøgt både her og i udlandet at lade private drive forsyningsselskaber med den hensigt at tjene penge, og ingen steder har det været en succes, tværtimod.

- Der er jo ikke nogen, der gør noget for ingenting, og derfor er det endt med en væsentlig højere varmepris for forbrugerne, samtidig med at man har givet afkald på et vigtigt redskab i den grønne omstilling, siger Kim Mortensen.

Han henviser til, at kommunerne har adgang til meget billige lån igennem Kommunekredit, og at der i kommunale eller forbrugerejede virksomheder ikke skal skabes et overskud, som forbrugerne får regningen for.

/ritzau/