Fjernbetjeningens far er død

Sofakartoflerne bør trykke på pauseknappen for at mindes opfinderen af fjernbetjeningen.

Sådan så reklamen for den første fjernbetjening, Flash-Matic, ud. Foto: LG Electronics Fold sammen
Læs mere

Klik. Sluk. Og slut.

Manden, der opfandt fjernbetjeningen og blev årsag til en tiltagende ladhed blandt TV-seerne, er død. Amerikaneren Eugene Polley døde søndag af naturlige årsager på et hospital i en af Chicagos forstæder. Han blev 96 år.

Fjernbetjeningen udtænkte han allerede i 1955, da han var ansat som ingeniør hos Zenith Electronic i Chicago. Her så man straks lyset og tildelte i første omgang Eugene Polley en bonus på hele 2.000 dollar.

»Absolut harmløs for mennesker!«

Fjernbetjeningen sendte en stråle af lys til fotoceller i hvert hjørne af TV-skærmen. Hvert hjørne aktiverede sin egen funktion: Tænd/sluk for billedet, slå lyden til/fra og skift kanal. Fjernbetjeningen blev markedsført under navnet »Flash-Matic«, og der blev ikke lagt fingre imellem, når perspektiverne skulle frem:

»Et magisk lysglimt fra den anden ende af stuen tænder og slukker for apparatet eller skifter kanal. Og du kan blive siddende i yndlingsstolen,« lød det i en af annoncerne dengang.

Det blev dog også nødvendigt at fastslå følgende:

»Absolut harmløs for mennesker!«

Og så var der et ekstra plus:

»Man kan endog slukke for lyden på kedelige reklamer, mens billeder forbliver på skærmen.«

Alternativet var nemlig at rejse sig op, trave hen til fjernsynet og dreje på knappen for - som på en transistorradio - at skrue hen på en anden af de meget få kanaler.

Det krævede godt nok, at fjernsynet var Zeniths eget Flash-Matic TV. Dengang var det trådløse betjeningspanel en luksus. I dag er den uundværlig for de fleste.

Eugene Polley blev da også i 1997 hædret med en Emmy-pris for sit bidrag til udviklingen af dagens fjernsyn med hundredvis af kanaler.

Polley bevarede et eksemplar af sin oprindelige fjernbetjening, som altid var i hans nærhed.

Han nåede at stå inde for 18 patenter i sin 47-årige ingeniørkarriere.