Fitch: Nordiske banker kan absorbere højere risikovægte

De nordiske banker er tilstrækkeligt velpolstrede til, at de kan absorbere de højere risikovægte for lån, som de regionale myndigheder muligvis vil introducere til næste år.

Læs mere
Fold sammen

Det er vurderingen hos det internationale kreditvurderingsbureau Fitch, der henviser til de nordiske bankers solide og forbedrede kapitalforhold.

»Selv uden strammere krav mener vi, at bankerne vil holde kapital- og likviditetbuffers på et højt niveau for at fastholde tilliden hos investorerne. Det er en af driverne for vores stabile udsigter for sektoren og vigtigt, fordi gældsinvestorer tegner sig for omkring halvdelen af bankernes funding,« skriver Fitch Ratings.

Selv om de største nordiske banker allerede skal leve op til mere strikse regler end mange af de europæiske banker, og Fitch betegner risikoen i deres indenlandske boliglånsportefølje som lav, ser ratingbureauet positivt på, at der sættes yderligere kapital af. Det giver en buffer ved eventuelle fremtidige kriser, lyder det.

Fitch tror, at de store nordiske banker vil fortsætte med at styrke deres kapitalforhold i 2014 til trods for potentielt store udbytter for banker med en meget stort kapitalmæssig buffer.

»En anden driver for vores stabile udsigter er de gode driftsmæssige omgivelser, hvor vi venter, at den økonomiske vækst vil overgå væksten i eurozonen. De regionale forskelle vil stadig være der, så banker med store aktiviteter i Danmark vil have større udfordringer end dem i Sverige og Norge,« skriver Fitch, der venter, at kvaliteten af aktiverne i de store nordiske banker vil forblive modstandsdygtige i 2014.