Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Blankpolerede luksusbiler og brede smil på røde løbere er ikke tilstrækkeligt til at skabe en succes. Det må investorerne i Fisker Automotive sande, efter det er lykkedes at brænde otte milliarder kroner af på at skabe en serie luksushybridbiler uden at få forretningen til at løbe rundt.
Nu følger næste skridt i det, der ligner en dødedans for bilfabrikken stiftet af den danske designer Henrik Fisker. Idemanden forlod i begyndelsen af marts virksomheden, der bærer hans navn, på grund af uoverensstemmelser med bestyrelsen og den øvrige ledelse om »strategien«. Fredag fulgte så fyringen af tre fjerdedele af de ansatte. 160 blev afskediget, mens 53 ledende medarbejdere er blevet bedt om at blive, sandsynligvis for at sikre et salg af virksomhedens aktiver, skriver nyhedsbureauet Reuters.
Medarbejderne er voldsomt utilfredse med, at de er blevet afskediget uden varsel og vil ifølge en advokat gennem en retssag kræve løn for en periode svarende til deres normale opsigelsesvarsel.
Fisker Automotive blev grundlagt i 2007 på drømmen om at skabe smukke biler, som man oven i købet kan køre med relativt god miljøsamvittighed, idet der er tale om hybridbiler med både benzin- og elmotor. »Fisker Karma« er blevet hyldet som en af verdens smukkeste bilmodeller, og blandt modtagerne af de første eksemplarer tælles kendisser som Kronprins Frederik, Justin Bieber og Leonardo DiCaprio - sidstnævnte har endda investeret i selskabet.
Det har mange andre også. Fisker Automotive har rejst i alt 1,2 milliard dollar hos investorer og yderligere lånt knap 200 millioner dollar af den amerikanske stat, i alt otte milliarder kroner. Det kontroversielle lån fra forbundsregeringen har endda en samlet ramme på over 500 millioner dollar, men det amerikanske energiministerium smækkede kassen i efter den seneste udbetaling i maj 2011. Fisker blev dengang kritiseret for at tage imod lånet, der skulle støtte USAs industri under krisen og skabe nye, grønne arbejdspladser - og så placere en stor del af produktionen i Finland.
Siden fulgte konkurs for Fiskers leverandør af batterierne og andre problemer - faktisk er det over otte måneder siden, den sidste bil er rullet ud af fabrikkens bygninger. En anonym kilde siger ifølge Reuters, at der er 30 millioner dollar tilbage i kassen.
22. april forfalder 10 millioner dollar af statslånet, skriver Reuters. Måske er det dagen, da Fisker Automotive drejer nøglen om.