Firmaer spejder efter bankpakke-effekt

Trods bankpakke II er det historisk svært for virksomheder at låne penge i banken.

Firmaer spejder efter bankpakke-effekt - 1
Foto: Colourbox.
Læs mere
Fold sammen
Det er nu blevet historisk vanskeligt for danske virksomheder at låne penge i bankerne. Problemerne er værre på trods af, at starten har indført bankpakke II, der giver banker mulighed for at hente kapital med statsgaranti. Det viser en analyse fra Greens Analyseinstitut i dagbladet Børsen, og det kan tyde på, at behovet for endnu en bankpakke er steget i løbet af de seneste måneder.

Ifølge undersøgelsen - hvor 857 virksomheder med en omsætning på over 50 mio. kr. har deltaget - mener 44 pct. af de adspurgte, at det er blevet sværere at få bankerne til at låne til nye projekter og opkøb. Tallet er steget fra 38 pct. for en måned siden, hvor det har ligget i nogle måneder.

»Det er et overraskende højt tal, og det hænger sandsynligvis sammen med, at virksomhederne har haft lange aftaler med bankerne, og at flere af selskaberne først i andet kvartal har haft behov for bankerne. Det er et bekymrende højt tal og alvorligt, at så mange virksomheder mener det,« siger Jan Rose Skaksen, der er professor ved Økonomisk Institut på Handelshøjskolen i København.

Han mener, at tiden nu kan være moden til at hjælpe virksomhederne via en ny bankpakke, der kan forbedre mulighederne for, at virksomhederne ikke skal gå forgæves for at få lån i bankerne.