Firmaer skal holde fynske veje ved lige

For to år siden var nyvalgt fynsk borgmester imod kommunale udbud, men nu lader han to private virksomheder overtage drift og vedligeholdelse af købstadens veje.

Svendborg Kommune lader to private firmaer overtage arbejdet med at vedligeholde vejene, som trænger til en kærlig asfaltmaskine. Arkivbilledet viser dog vejfolk i aktion i Hvidbjerg i Jylland. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tommy Kofoed
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

To private virksomheder skal de næste år stå for at holde vejene ved lige i Svendborg Kommune - og det er udtryk for et politisk kursskifte hos byens flertal.

I februar 2010, for mindre end to år siden, gjorde Curt Sørensen, nyvalgt S-borgmester i den sydfynske købstad, op med det tidligere borgerlige flertals udbud af kommunale opgaver. Sågar blev budgetterede besparelser på ti millioner kroner taget af bordet, som tidligere omtalt af Berlingske Business, trods store økonomiske trængsler.

Læs også: Fallit-truet kommune dropper private

Nu har økonomien fået overtaget, og Curt Sørensen underskrev tirsdag to kontrakter med svenskejede NCC Roads og Nyborg-virksomheden Munck Asfalt.

"Aftalerne er vigtige for den situation, som vi befinder os i. Alle kommuner er trængte, og derfor skal vi være omhyggelige med at prioritere vores ressourcer," sagde Curt Sørensen ifølge nyhedsbrevet dknyt.dk, da papirerne blev skrevet under.

Læs også: Private skal passe ældre i SF-kommune

NCC Roads, en del af den svenske byggegigant, skal i fire år står for vejene i selve Svendborg by - med en såkaldt partnering-model, så virksomheden skal samarbejde tæt med kommune. Aftalen lyder på 16 millioner kroner.

Det lokale Munck Asfalt har fået en opgave på hele 15 år med vejene uden for Svendborg by - dén kontrakt er sat til cirka 128 millioner. Firmaet omsætter for en halv milliard kroner og har cirka 200 ansatte.

Svendborg Kommune har et stort efterslæb på vedligehold af sine veje, og det skal de to aftaler rette op på.

Bliv tilmeldt Berlingske Business-nyhedsbrev om byggeri, anlæg og ejendomme

Den tidligere VK-regering bestemte, at kommunerne under ét skulle lægge flere og flere opgaver ud i fri konkurrence, så private kunne byde og måske levere til lavere priser end kommunens egne folk.

Læs også: VK-regering vil tvinge kommuner til flere udbud


SRSF-regeringen har derimod afvist at opstille konkrete mål for mængden af udbud, fordi det skal afgøres på de lokale rådhuse.

Læs også: Private fik kun lov at levere lidt mere i 2010