Firmaer kræver arbejdsmarkedet åbnet for udlændinge

Skal der findes en løsning på den akutte mangel på kvalificeret arbejdskraft, kræver det en dramatisk omlægning af hele udlændingepolitikken, påpeger udenlandske virksomheder.

»Vi ser en stor gruppe mennesker, som gerne vil yde noget til samfundet, men de får ikke lov, enten fordi man ikke anerkender deres udenlandske uddannelse, eller fordi de ganske enkelt aldrig får en chance,« siger Paul Coleman, vicedirektør i Biogen. Foto: Brian Berg Fold sammen
Læs mere
Det kræver en hel nytænkning af indvandrerpolitikken og en omlægning af vores holdning til udlændinge, hvis problemet med mangel på arbejdskraft skal afhjælpes med visa og green card-løsninger fra udlandet.

Sådan lyder beskeden fra en lang række udenlandske virksomheder og eksperter, der til daglig arbejder med investeringsfremme.

Hos biotekselskabet Biogen, der driver et datterselskab med 200 medarbejdere i Hillerød, har man store problemer med at få integreret de familier, som følger med medarbejdere fra udlandet.

»Vi ser en stor gruppe mennesker, som gerne vil yde noget til samfundet, men de får ikke lov, enten fordi man ikke anerkender deres udenlandske uddannelse, eller fordi de ganske enkelt aldrig får en chance. Danskerne skal blive langt bedre til at åbne for nye grupper,« siger Paul Coleman, vice president i selskabet.

Tænk mere bredt
Hos Microsoft i Danmark, der kæmper med at skaffe nok IT-medarbejdere, har man også oplevet problemet.

»Vi skal være langt bedre til at gøre det attraktivt at bo i Danmark, og det er hele familien, vi skal tiltrække. Vi glemmer alt for ofte, at ægtefællerne også har en god uddannelse,« siger Jørgen Bardenfleth, country general manager hos Microsoft.

At vi må åbne for kulturer fra andre verdensdele er en holdning, der deles af de eksperterne, der til daglig arbejder med at lokke virksomheder og dermed mange medarbejdere til landet.

»Det nytter ikke noget, at de skal være 120 pct. danske for at føle sig velkomne. Vi skal blive meget bedre til at gøre Danmark interessant for højtuddannede medarbejdere fra udlandet, og det kræver, at vi har en anden holdning,« siger Svend Roed Nielsen, handelspolitisk chef i Danmarks Eksportråd med ansvar for Invest in Denmark.

Langt endnu
En ny green card-ordning og et par skatteomlægninger er langt fra nok, hvis udenlandske virksomheder skal føle sig velkomne i Danmark og være med til at skabe vækst.

Sådan lyder det fra Copenhagen Capacity, der som investeringsfremmeorganisation hjælper udenlandske virksomheder med at sætte en forretning op i Danmark.

»Lige nu er politikerne i gang med at lave lappeløsninger, og de hviler på laurbærrene fra den gode danske økonomi. Men vi har ikke råd til at miste fremtidige investeringer i Danmark, og vi er langt bagud i forhold til andre lande med hensyn til at tiltrække udenlandske virksomheder. Derfor skal politikerne simpelthen gøre et større arbejde for at lempe reglerne,« siger han.

Langsom procedure
Rolf Larssen peger blandt andet på, at man i lande som Canada og Holland har såkaldte fast-track ordninger, hvor virksomheder får alle papirer klargjort på en uge. I Danmark skal man vente lang tid på alene arbejds- og opholdstilladelser.

»Vores systemer er slet ikke indstillet på internationalisering. Mange af vores virksomheder er utilfredse med et uforståeligt bureaukrati, hvor mange formularer stadigvæk er på dansk. De synes, at det er besværligt. Der er kommet lidt jantelov ind i det, hvor man ikke vil gøre alt for meget for udlændingene. Men vi bliver nødt til at forskelsbehandle, ellers når vi ingen veje,« siger Rolf Larssen med henvisning til debatten om yderligere skattelempelser for eksempelvis forskere.

Den konservative erhvervsordfører Per Ørum Jørgensen anerkender kritikken fra de udenlandske virksomheder, men han mener, at de foreløbige tiltag såsom skatteomlægningerne vil være med til at afhjælpe problemerne med at finde kvalificeret arbejdskraft.

»Det understreger, at det er den største udfordring, vi står over for lige nu. Men vi har sat skatten ned, og vi skal til at se på greencardordningen. Så der bliver løsnet op. Men vi går uden tvivl glip af investeringer for et tocifret milliardbeløb, hvis situationen ikke bliver forbedret,« siger Per Ørum Jørgensen, der ikke mener, at man har været for sløv fra politisk hånd.

»Vi har haft et fornuftigt forløb med greencardordningen. Vi kunne selvfølgelig have løst nogle problemer, hvis vi havde sat skatten ned for et år siden,« siger han.

Velfærd og skat
På den socialdemokratiske fløj tager erhvervsordfører Niels Sindal også kritikken til sig.

»Det er et problem, som vi alle er optaget af at løse. Men jeg mener, at vi indtil videre har gjort en stor indsats i erhvervsudvalget. Det er den endeløse diskussion om snak, men virksomhederne glemmer også, at grunden til at vi kan opretholde et velfærdssamfund er på grund af skatten,« siger Niels Sindal.