Firefox nærmer sig milepæl

Den alternative internetbrowser, Firefox, er nu selv ved at blive en gigant. Browseren er snart blevet hentet en milliard gange.

Foto: Firefox
Egentlig blev den skabt som alternativ til Microsofts altdominerende Internet Explorer, men nu er den gratis browser Firefox selv ved at blive en gigant. Browseren er nemlig snart blevet hentet en milliard gange.

Firefoxbrowseren er en såkaldt Open Source-browser, som er gratis og kan videreudvikles af alle, der har lyst til at deltage i programmeringsarbejdet. Sådan har det imidlertid ikke altid været, for browseren bygger på ruinerne af den engang fuldstændigt dominerende browser, Netscape, der var dominerende i nettets tidlige dage, indtil Microsoft kom tromlende med Internet Explorer.

Denne er dog sidenhen blevet så dominerende, at hackerne har kastet sig over den - og i dag døjer Internet Explorer med mange sikkerhedstrusler fra nettet, fordi det er blevet en hacker-folkesport at finde huller i softwaren, som kan udnyttes til sprede skadelig computerkode.

I dag er browserkrigen blevet væsentlig mere fragmenteret. Mens Internet Explorer stadig er dominerende, udvikler Google browseren Chrome, mens Apple sværger til Safari-browseren. Derudover er der en lang række mindre kendte alternativer, der er anført af norske Opera. Sidstnævnte udvikler også den måske bedste browser til mobiltelefoner - Opera Mini.Firefox-browseren var i begyndelsen en langt mere sikker browser, der tilmed var en af markedets hurtigste. Og mens Firefox stadig roses for både sikkerhed og hastighed, har flere tests vist, at både Chrome og Safari er hurtigere.

En tredjedel
Der er utallige målinger af fordelingen mellem browserne på net-surfernes computere, men Firefox skal angiveligt have en global markedsandel på omkring 30 procent. Apples Safari-browser har kun ganske få procent - men tallet er en anelse i stigning, da Safari-browseren også bruges på selskabets iPhones.

Firefox-udbredelsen kan i fremtiden gå endnu hurtigere, da der i øjeblikket kører en sag i EU om Microsofts brug af Windows til udbredelsen af Explorer. Her har det blandt andet været foreslået, at brugeren selv skal tilbydes hvilken browser, de vil have leveret med systemet.

I fremtiden forventes browseren at blive det måske vigtigste stykke software på pc'erne, fordi mange af computerens funktioner flytter ud på nettet. Det gælder både tekstbehandling, regneark og en række andre programmer, der fint kan køres fra internettet via browseren som en slags program-i-programmet. Allerede på nuværende tidspunkt findes der en stribe helt eller delvis gratis tjenester, der på denne måde er afhængige af browseren.

En milliard downloads er dog ikke ensbetydende med en milliard brugere, da tallet dækker over samtlige downloads af samtlige versioner. Den gennemsnitlige Firefox-bruger vil derfor figurere mere end en gang i statistikken.