Firefox åbner vinduet for flere identiteter

I kommende udgave af internetbrowseren kan man være logget på med to forskellige brugerkonti på samme netsted.

I den kommende Firefox kan man f.eks. være logget ind på Twitter med to forskellige konti i hvert sit adskilte faneblad. Man vælger simpelt hen (se det indsatte, lille billede) at åbne en »container« i stedet for et faneblad eller vindue. Foto. Firefox Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Endelig er der udsigt til, at man kan være logget på flere Gmail-adresser samtidig eller åbne flere Facebook-konti samtidig i sit internetprogram.

Firefox vil nemlig gøre det muligt at logge ind på samme netsted med forskellige brugerprofiler, uden at man enten skal have flere vinduer åben samtidig eller ligefrem åbne flere forskellige internetbrowsere - alternativt logge ud af den ene konto for derefter at logge ind med en anden.

Den nye funktion kaldes for »Containers«. Den findes endnu kun i testudgaverne af den næste opdatering af Firefox men vil senere nå ud til alle Firefox-brugere. Ligesom man kan vælge at åbne et nyt faneblad eller et helt nyt Firefox-vindue, vil man fremover kunne vælge en ny »container« som et ekstra faneblad. Man vælger så blandt mulighederne Personlig, Arbejde, Bank eller Indkøb, og det nye faneblad åbner med en lille symbolmarkering med hver sin farve efter kategorien, så man lettere kan se, hvad der er hvad.

Sværere for annoncører at spore

Når det bliver muligt at køre hver brugerprofil helt separat, får annoncørerne også sværere ved at spore folk på tværs af forskellige tjenester. Normalt gemmer internetbrowseren besøgte adresser og cookier - de små tekstfiler, som bl.a. husker, på hvilket sprog man ønsker at se en side - et samlet sted. Annoncører kan derfor lettere aflure hele ens færden og interesser, hvilket ikke kan lade sig gøre, når hver bruger kører i sit eget, adskilte faneblad.

Bogmærker/favoritter, gemte kodeord og selve historikken - altså de adresser, som man tidligere har besøgt på nettet i browseren - vil stadig være fælles for alle fanebladene i Firefox. Men alt det indhold, som man har besøgt, og som browseren altid gemmer på ens harddisk for at gøre det hurtigere at bruge Frem- og Tilbage-funktionerne, vil sammen med cookier være adskilt faneblad for faneblad.

Googles internetbrowser, Chrome, har i nogen tid haft muligheden for at være logget på samme netsted med forskellige brugere, men det krævede, at man havde flere forskellige vinduer åbne. Firefox' nye mulighed fungerer i faneblade, så man kun behøver at have ét Firefox-vindue åbent.

Organisationen bag Firefox-udviklingen, Mozilla, håber, at testudgaverne af Firefox med den nye funktion vil vise, om der opstår uventede problemer eller udfordringer undervejs. Derfor er der heller ikke sat dato på, hvornår funktionen er en fast del af Firefox.