Fire kommuner skaber stort vand-selskab

Ny fusion mellem kommunale forsyningsiselskaber er på vej - denne gang på Østsjælland.

Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En lille halv snes år efter den store kommunereform gør fire østsjællandske kommuner klar til at lægge deres forsynings- og energiselskaber sammen til én samlet enhed.

Parterne i det forestående bunkebryllup er Greve, Køge, Solrød og Stevns, og fusionen - der ventes at være køreklar fra årsskiftet - kommer i kølvandet på flere andre sammenlægninger af forsynings- og energiselskaber, typisk med vand og kloak.

I forvejen har de to nordligste kommuner i kvartetten, Greve og Solrød, et fælles forsyningsselskab, og ved at lægge dét sammen med Energiforsyningen i Køge og Stevns Forsyning kan de fire kommuner spare omkring 13 millioner kroner eller cirka 4,5 procent af de samlede udgifter på området, viser en rapport.

»Forsyningsselskaberne står over for store udfordringer i de kommende år. Der stilles stadig flere krav om effektiviseringer, og samtidig skal der udvikles nye løsninger til for eksempel klimasikring. Ved etablering af et fælles serviceselskab vil vi bedre kunne imødekomme disse udfordringer,« udtaler Køge-borgmester Flemming Christensen (K) i en fælles pressemeddelelse.

Over det ganske land er talrige kommunale forsynings- og energiselskaber blevet lagt sammen det seneste par år for at skabe mere effektiv drift og løfte større investeringer i fællesskab, for eksempel klimaudfordringer. Sidste efterår besluttede således fire andre sjællandske kommuner -  Holbæk, Lejre, Roskilde og Sorø -  at sammenlægge deres aktiviteter inden for vand, spildevand, fjernvarme og affald.

Ved årsskiftet 2013/2014 blev to fælleskommunale spildevandsselskaber - Lynettefællesskabet med blandt andre København og Frederiksberg samt Spildevandscenter Avedøre med vestegnskommuner i ejerkredsen - lagt sammen til Biofos. Et års tid forinden blev en række kommunale vandselskaber, også på Vestegnen, lagt ind i det daværende Københavns Energi, som ved samme lejlighed blev omdøbt til Hofor - for Hovedstadsområdet Forsyningselskab.