Fire kommuner danner energi-kæmpe

Lavere priser og mere effektiv drift er målet for sjællandsk bunkebryllup på forsyningsområdet. Andre kommuner er velkomne i selskabet.

"Det handler om at skabe fremtidssikrede løsninger for vores borgere, så de mange år frem i tiden får et ordentlig produkt til en ordentlig pris," udtaler Lejre-borgmester Mette Touborg (SF) i en pressemelding. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andreas Beck

Forsyningskunderne i Roskilde, Sorø, Lejre og Holbæk skal have lavere priser og mere effektiv drift af vand, spildevand, fjernvarme og affald.

Sådan lyder rationalet for, at de fire sjællandske kommuner vil lægge deres forsyningsselskaber sammen til én tværkommunal virksomhed - på samme måde, som en række andre energi- og forsyningsvirksomheder har været igennem fusioner de senere år.

"Det handler om at skabe fremtidssikrede løsninger for vores borgere, så de mange år frem i tiden får et ordentlig produkt til en ordentlig pris," udtaler Lejre-borgmester Mette Touborg (SF) i en pressemelding.

Lignende toner lyder fra hendes kollega - men bestemt ikke partifælle - mod syd:

"Jeg ser store muligheder, når vi samler de stærke kompetencer i de eksisterende selskaber. En såvel administrativ som driftsmæssig effektivisering kommer i sidste ende forbrugerne til gode," siger Gert Jørgensen, nyvalgte konservativ førstemand i Sorø.

Som tidligere omtalt af Berlingske Business bad en stribe sjællandske kommuner sidste år konsulenthuset PWC om at granske fordele og ulemper ved at slå forsyningsvirksomhederne med blandt andet vand og kloak sammen. Analysen viser, at der årligt er 169 millioner kroner at spare - ud af samlede omkostninger på knap 1,1 milliarder kroner, hvis alle ni kommune ville deltage.

Foreløbig har fire - Holbæk, Roskilde samt altså Lejre og Sorø - besluttet at slå pjalterne sammen. Og flere sjællandske kommuner skal være velkomne, lyder det fra kvartetten, som ventes at danne det fælles selskab fra 1. januar 2016.

Den kommende - og indtil videre navnløse - fusion er blot den seneste af en stribe sammenlægninger inden for det kommunale forsyningsområde. Dels som forsinket udløber af kommunereformen i 2007, dels fordi de seneste regeringer har peget på mulige besparelser på blandt andet vandområdet.

I 2012 gik Hvidovre, Rødovre, Vallensbæk og andre vestegnskommuner sammen med København om at drive vandforsyning og kloakker i fællesskab. Ved den lejlighed blev KE -  Københavns Energi - omdøbt til HOFOR, der står for Hovedstadsområdets Forsyningsselskab.

Og i december sidste år blev to tværkommunale kloak- og vandrenseselskaber i hovedstadsområdet lagt sammen i én enhed, Biofos, med tre renseanlæg, som håndterer kloak- og spildevand fra 1,4 millioner indbyggere. Biofos omsætter for op imod en halv milliard kroner, og fra restprodukterne fra vandrensningen bliver der udvundet både varme, elektricitet og bygas.