Fionia-krak truer hver tredje landmand på Fyn

Den nye ejer af Fionia Bank vil sandsynligvis frasortere landbrugskunderne.

Foto: Scanpix.
Læs mere
Fold sammen
Først var det de fynske ejendomsmatadorer, der røg ud efter krakket i Fionia Bank. Nu står de fynske landmænd for tur. Ifølge Dagbladet Børsen er en tredjedel af dem i fare som følge af krakket i banken.

Krisen i landbruget betyder, at køberen af Fionia Bank højst sandsynligt vil afvise at overtage bankens 800 landbrugskunder, fordi de ikke er rentable nok.

Køberen er ikke forpligtiget til at overtage alle kunderne, men kan selv vælge iblandt dem. Den mest sandsynlige køber af Fionia Bank, Spar Nord, har allerede meldt ud, at man ikke er voldsomt interesseret i at øge sin eksponering til landbruget.

Direktør Lasse Nyby har tidligere sagt til Dagbladet Børsen, at man i gennemgangen af Fionia Banks lånebøger ville kigge ekstra kritisk på landbrugslånene.

Konsekvensen for de fynske landmænd bliver, at de får et fastlåst kundeforhold i en afviklingsbank drevet af det statslige selskab Finansiel Stabilitet.

”Vi er fortsat meget bekymrede for b-holdet, der fortsat skal gå rundt med et kreditkort, hvor der står Fionia Bank på. Det vil komme offentligt til skue, at de sidder i en afviklingsbank, og så vil omverdenen også reagere tilbageholdende overfor dem. Det kan ingen være tjent med,” siger Kristian Hedeager Nielsen, udviklingschef i den medlemsejede rådgivningsvirksomhed Centrovice, der betjener de fynske landmænd.

Ifølge Dagbladet Børsen håber han på, at staten når frem til, at den nye bank skal tage hele porteføljen af gamle kunder i Fionia Bank.

De fynske landmænd er i forvejen hårdt spændt for. De fynske jordpriser har længe været blandt landets højeste, og de landmænd, der har købt på toppen, har nu krise på kontoen.