Finsk regering kritiserer Microsoft for massefyring

Sidste uges beslutning om at fyre over 1.300 i den tidligere Nokia-mobilproduktion får finansministeren til at tale om »tomme løfter« fra softwaregiganten, der nu får tommeskruer på for at sørge for de fyrede.

En ny fyringsrunde i Microsofts finske mobilproduktion fører til skarp kritik af softwaregiganten fra den finske regering, der beskylder Microsoft for at bryde sine løfter. Arkivfoto: Markku Ruottinen, Lehrikuva/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: LEHTIKUVA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Microsofts seneste udmelding om massefyring i Finland i sin mobilproduktion får skarp kritik af den finske regering, som anklager den amerikanske softwaregigant for at bryde sine løfter.

I sidste uge kom det frem, at Microsoft vil skære 1.850 stillinger, heraf 1.350 i Finland, væk mobilproduktionen, som Microsoft købte af Nokia for to år siden for selv at stå for de Lumia-telefoner, som skulle sikre Windows en større andel af mobilmarkedet, der lige nu domineres af Googles Android med Apples iOS som en distanceret toer.

»Jeg er skuffet over de tomme løfter, som Microsoft er kommet med,« sagde finansminister Alexander Stubb i spørgetimen i den finske rigsdag og nævnte som eksempel, at Microsoft aldrig har bygget det datacenter i Finland, som daværende topchef Steve Ballmer lovede, da Microsoft overtog Nokias mobilproduktion.

Hjælp til de opsagte

Alexander Stubb erklærede sig enig med kristendemokraten Sari Essayah, som sagde, at Microsoft havde brudt sine løfter, og kritiserede selskabet for ikke at påtage sig samfundsansvar.

Justits- og arbejdsminister Jari Lindström var også skuffet og lod forstå, at regeringen nu overvejer, hvordan man kan hjælpe de opsagte, skriver det finske nyhedsbureau, FNB.

»Selskabet må bære så stort et ansvar som muligt for, hvad de har gjort ved at opsige folk,« sagde arbejdsministeren. »Vi er i arbejds- og erhvervsministeriet parat til at støtte beskæftigelsen på mange forskellige måler. Der skal også søges støtte fra EUs globaliseringsfond,« sagde han.

De seneste nedskæringer rammer i Finlands tredjestørste by Tampere og i Espoo, hvor Nokia har hovedsæde.

Taget på sengen

Nokia var i over et årti verdens største mobilproducent og beskæftigede da omkring 17.000 i mobilproduktionen men blev taget på sengen, da først Apple og siden andre mobilproducenter kom med deres smartphonetelefoner. Nokia formåede aldrig at vinde fodfæste på det nye marked, som hurtigt udhulede markedet for gængse telefoner. I 2011 besluttede Nokia derfor at sadle helt om og udelukkende satse på Microsofts Windows-telefoner.

Det blev heller aldrig en succes, og Windows-telefonerne udgør i dag kun en-to procent af det samlede mobilmarked. Microsoft valgte at købe Nokias mobilproduktion for 40,5 milliarder kroner for selv at kunne styre udviklingen, men det har ikke hjulpet, og med sidste uges melding har Microsoft reelt nærmest sat Windows-telefonerne i stå.

Microsoft har lovet at fortsætte udviklingen af Windows 10-systemet og understøtte Lumia-telefonerne, men der forlyder intet om, hvorvidt der fortsat vil komme nye Windows-telefoner.

Også Nokia skal fyre

Nokia har siden afviklingen af mobilproduktionen fået rettet selskabet op. Nokia kører videre som leverandør af mobiludstyr som master og mobilteknologi og har for nylig købt sin fransk-amerikanske konkurrent, Alcatel-Lucent, så Nokia i dag er verdens næststørste leverandør af mobiludstyr efter svenske Ericsson. Nokia vil selv som følge af fusionen skære omkring 1.000 stillinger bort i Finland.

Det er ikke første gang, at Microsoft kritiseres af den finske regering. Kort efter overtagelsen af mobilproduktionen i 2014 meldte Microsoft en fyringsrunde på omkring 1.100 stillinger i Finland ud. Den daværende finansminister, Antti Rinne, sagde ligeud, at Finland var blevet »forrådt« af den amerikanske softwaregigant.