Finsk milliardfond vil købe massivt op i Danmark

Investeringer på over to mia. kr. i det kommende Broen-butikscenter i Esbjerg og i stribevis af ejendomme i hovedstaden følges op af mange penge, forsikrer kapital-forvalteren CapMan, der er ved at åbne dansk kontor.

TK Development topchef Frede Clausen (tv.) og fra CapMan Torsten Bjerregaard. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Vi bliver ved med at købe, og vi kigger på flere porteføljer.«

Sådan bliver de danske fremtidsplaner for kapitalforvalteren CapMans ejendomsfond fastslået af seniorpartner Torsten Bjerregaard over for Berlingske Business.

Selskabet, der er børsnoteret i Helsinki, har efter knap et par år rundet to mia. kr. i bruttoinvesteringer herhjemme, og det beløb skal vokse.

Den største investering til rundt regnet en halv milliard er andelen på 65 pct. af Esbjerg-indkøbscentret Broen med forventet åbning i foråret 2017 – og første spadestik tirsdag 26. maj. Porteføljen omdatter derudover bl.a. en stribe primært boligejendomme på Amagerbrogade, et boligprojekt på Nordhavn samt to nylige indkøb: En kontorbygning på Frederiksberg og en blandet ejendom på Vesterbrogade.

Henter nye penge hos investorerne

Renset for lånefinansiering og for mindre andele fra medinvestorer udgør CapMans nettoinvesteringer omkring 700 mio. kr. eller en stor del af de godt to milliarder, som investorer har betroet ejendomsfonden.

»Når pengene er brugt op, henter vi ny kapital hos vores investorer, som typisk er pensionskasser og forsikringsselskaber i Europa og USA,« siger Torsten Bjerregaard, der har været hos CapMan siden 2011 og har base i London.

CapMan har også har særlige fonde rettet mod bl.a. Rusland og mellemstore, unoterede nordiske virksomheder. Selskabet forvalter omkring 22 mia. kr.

Ejendomsfonden har længe været aktiv i hjemlandet Finland og i Sverige, mens danske investeringer kom til i 2013. Før var priserne nemlig ret høje på grund af rigelige finansieringsmuligheder, vurderer Torsten Bjerregaard, der nu ser mere fornuftige priser og samtidig en sund makroøkonomi og et spirende opsving.

CapMan har geografisk kig på de største nordiske byer, herhjemme hovedstaden og Aarhus samt enkelte andre som Esbjerg, der nyder godt af både olie og vind.

Dansk kontor om få uger

Fonden foretrækker boliger, kontorer og detailhandel og helst ejendomme med et potentiale for forbedringer og øget værdi, f.eks. ved at omlægge kontorer til de boliger, der går som varmt brød i København. Det er eksempelvis planen med en del af den nyindkøbte ejendom på Vesterbrogade.

»Vores tidshorisont går fra tre-fire år op til syv år, så sælger vi til mere langsigtede investorer,« siger Torsten Bjerregaard.

Herhjemme samarbejder CapMan med Keystone Investment Management, der blev etableret i 2013 af ejerkredsen bag mæglerhuset Sadolin & Albæk. Keystone har specialiseret sig i at være lokal repræsentant for flere udenlandske investorer udi fast, dansk ejendom, og firmaet holder til i Havnegade tæt ved Kongens Nytorv.

Samme sted forventer CapMan at åbne eget kontor om få uger, dog uden Torsten Bjerregaard, som foreløbig bliver på London-kontoret:

»Vi har ansat den første medarbejder fra 1. juli og har samtaler med flere. Vi bygger stille og roligt kontoret op, og den videre udvikling afhænger af, hvad vi køber af ejendomme.«