Finnerne vil ha' dansk TV

Mordet på Nanna Birk Larsen og kampen om overborgmesterposten i København bliver nu også snart noget, som finnerne kan tale om. DR tjener alt fra 10.000 kroner til en halv million på de enkelte serier.

Foto: Pr foto
DR har netop skrevet kontrakt med den finske public service-station YLE om, at både spændingsserien Forbrydelsen af Søren Sveistrup og Per Flys thrillerserie Forestillinger skal vises på TV-skærmene i Finland.

"Det er langt fra første gang, at finnerne stifter bekendtskab med dansk TV-dramatik. Efterhånden er det næsten mere reglen end undtagelsen, at finnerne køber DRs dramaserier, og det er vi naturligvis godt tilfredse med," siger chefen for DR Internationalt Salg Helene Aurø.

Hvad tjener DR på salget af TV-serier i Finland?

"Priserne er fortrolige, men generelt varierer de meget alt efter hvilke lande, vi sælger til, og hvilke rettigheder stationerne køber, " siger hun og peger på at lande som Tyskland, Frankrig og Storbritannien betaler godt, mens de østeuropæiske og asiatiske lande med undtagelse af Japan betaler mindre godt:

"Salgene kan give alt fra 10.000 kroner til en halv million. Men det er sjældent, at man kan hente prisen fra produktionen hjem ved salg," siger Helene Aurø.

For et halvt år siden købte finnerne Matador. Og serier som Nikolaj og Julie, Krøniken, Edderkoppen, Rejseholdet, Plan B, Dybt vand og Den Serbiske Dansker har gået eller skal gå over skærmene i landet, der ikke kun har 1.000 søer, som man ellers siger, men hele 187.888. Indbyggerne i Finland tæller 5,3 millioner.