Finner køber op i Topdanmark og giver tilbud på det hele

Den finske finansgigant Sampo ejer nu 33 pct. af forsikringsselskabet Topdanmark og giver dermed købstilbud til de resterende aktionærer. Købstilbudet sker af pligt, og derfor tilbyder Sampo ingen præmie til de øvrige aktionærer.

Christian Sagild, direktør i Topdanmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den nordiske finansgigant Sampo køber nu yderligere op i Danmarks næststørste forsikringsselskab, Topdanmark.

Sampo, der i forvejen ejer Nordens største forsikringsselskab, If, samt er største aktionær i Nordens største bank, Nordea, køber yderligere 200.000 stk. af aktierne i Topdanmark.

Dermed kommer Sampos ejerandel op på godt 33 procent af Topdanmark. Det betyder, at Sampo har pligt til at indgive et købstilbud på resten af aktierne i Topdanmark.

Noget tyder dog på, at Sampo ikke går efter at få fat i hele Topdanmark. Således tilbyder Sampo ingen præmie i købstilbudet, men tilbyder alene den højeste kurs, som selskabet i denne omgang har købt aktier i Topdanmark til.

Sampo skriver da også i en meddelelse, at det obligatoriske købstilbud ikke forventes at forøge Sampos ejerandel i Topdanmark væsentligt.

Ledelsen i Sampo, der har den finske milliardær Björn Wahlroos som medejer og bestyrelsesformand, har tidligere givet udtryk for, at selskabet ønskede at øge sin andel af Topdanmark. Tidligere har ledelsen dog sagt, at de vurderede, at aktiekursen var for høj.

Flytter aktier til hovedselskabet

Hidtil har Sampos Topdanmark-aktier været ejet via datterselskabet If Forsikring, som Sampo ejer 100 pct. af. Nu har selve Sampo købt aktierne fra If Forsikring - disse svarer til 33,13 procent - og derudover har Sampo købt yderligere 200.000 aktier, hvilket bringer den samlede beholdning op på 33,34 procent.

Der har tidligere været debat om, hvorvidt If Forsikring var ifaldet pligten om at afgive et købstilbud, i og med at If Forsikrings ejerandel af Topdanmark var over 33 pct.

Finanstilsynet afgjorde dog, at If Forsikring ikke ifaldt denne pligt. Det skyldes, at ejerandelen på de 33 procent ikke var fremkommet ved aktivt at opkøbe aktier, men ved at Topdanmark gennem en årrække har gennemført flere aktieopkøbsprogrammer.

I takt med at Topdanmark har opkøbt og annulleret egne aktier, er If Forsikrings andel langsomt steget.

Sidder på magten i Topdanmark

Selvom Sampo »blot« ejer en tredjedel af Topdanmark, sidder den finske koncern reelt på magten i Topdanmark. Topdanmarks aktier er fordelt ud på en masse mindre aktionærer, og da en stor del af disse ikke møder op til Topdanmarks generalforsamlinger, har Sampo gennem flere år haft over 50 pct. af stemmerne på generalforsamlingerne.

Det har Sampo blandt andet benyttet til at få en mand i bestyrelsen hos Topdanmark. Således er svenske Torbjörn Magnusson blevet valgt som næstformand i Topdanmark-bestyrelsen.

Dette er ret usædvanligt, da Torbjörn Magnusson samtidig er adm. direktør i If Forsikring, der reelt kan betragtes som en konkurrent til Topdanmark.