Finland vil sælge Telia

Regeringen vil af med sine aktier i Nordens største teleselskab og i forsikringskoncernen Sampo.

14 procent af aktierne i Nordens største teleselskab er ejet af den finske stat, som nu vil sælge ud. Arkivfoto: EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den finske regering vil sælge ud af sine aktier i Nordens største teleselskab Telia og i forsikringskoncernen Sampo.

Salget skal skaffe penge til at nedbringe den finske stats gæld. Det siger den finske finansminister Jutta Urpilainens rådgiver, Mikael Jungner, til nyhedsbureauet Reuters.

Finansministeriet håber på at skaffe 490 millioner euro ved at sælge ud af sine aktier, og selv om de ikke direkte er nævnt, står Telia og Sampo først i frontlinien.

Den finske stat ejer 12 procent af Telia-koncernen, der er Nordens største men i Danmark nummer tre, og 14 procent i Sampo-koncernen. Om den finske stat vil trække sig helt ud af Telia, står ikke klar, men det har tidligere været udmeldingerne.

Svensk forsøg på at sælge mislykkedes

Også den borgerlige, svenske regering har, siden den trådte til under statsminister Fredrik Reinfeldt i 2006, haft på programmet at sælge ud af statens aktieandele. En række statsejede selskaber er allerede blevet solgt, men Telia er sat i venteposition efter et mislykket salgsforsøg til franske France Télécom i 2008. Dengang blev et salg afvist, fordi buddet efter bestyrelsens mening var for lavt, men den svenske erhvervsminister, Mats Odell, sagde, at Telia ville være solgt om to år, altså i 2012.

Det er ikke sket, men hele Telias ledelse er i mellemtiden blevet skiftet ud. Topchef Lars Nyberg og store dele af bestyrelsen er gået af oven på afsløringerne af en bestikkelsesskandale i Usbekistan, hvor Telia angiveligt har betalt penge gennem et skuffeselskab i Gibraltar med tæt tilknytning til den usbekiske diktators datter, der er ansvarlig for landets telemarked. Pengene gik til at skaffe en 3G-mobillicens i landet.

Den svenske stat ejer 37,5 procent af Telia-koncernen.