Finland skulle skånes i Nokia-fyringsrunde

Nokia-chefen har forsøgt at begrænse fyringerne i hjemlandet mest muligt, og det har fået voldsomme konsekvenser i Danmark, siger teleanalytiker.

Nokias store fyringsrunde onsdag koster 1.000 danske udviklere jobbet. Arkivfoto: Brian Bergmann, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nokia er Finlands nationalikon. Derfor skulle de kraftige besparelser og massefyringer i vidt omfang henlægges til udlandet, og det kostede Nokia livet i Danmark.

»Da Motorola skar ned, bevarede man arbejdspladser i USA. Med de 1.000 arbejdspladser, som Nokia fjerner ved at nedlægge sin udviklingsafdeling i Danmark, skal der skæres mindre ned i hjemlandet Finland. Sådan er det at være i ét land og have datterselskaber i andre. Hvis Danisco sælges til DuPont, er der også risiko for, at man lukker ned i Danmark, den dag der skal skæres,« siger teleanalytiker John Strand, direktør i Strand Consult.

»Finland er vort hjem«

Nokias nye topchef, den tidligere Microsoft-direktør Stephen Elop, blev - efter at have indgået aftale med netop Microsoft om at udskifte Nokias egen Symbian-software med Microsofts Windows Phone - på et pressemøde spurgt, om det ville få betydning for Nokia som et finsk selskab.

»Nokia er og vil fortsætte med at være et finsk selskab - Finland er vort hjem,« fastslog han.

Onsdag meddelte Nokia, at 4.000 skal fyres - heraf 1.000 i Danmark og 1.400 i Finland -, mens andre 3.000 fremover skal arbejde for konsulentfirmaet Accenture, som har købt hele Symbian-forretningen.

Finland kæmper med en arbejdsløshedsprocent på omkring otte.