Finland mister penge på Nokia

Mobilgiganten sætter priserne ned for at vinde markedsandele, mens man venter på de nye telefoner.

Nokia går nu i priskrig for at holde fast på sine markedsandele. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Den finske mobilkæmpe Nokia er så stor en del af Finlands økonomi, at det nu betyder væsentligt færre skatteindtægter, at Nokia er så presset i øjeblikket.

Nokia, der begyndte som en gummistøvlefabrik og i dag står bag to af hver fem solgte mobiltelefoner, forventer at betale 127 millioner euro i skat i 2009. Året før var der 500 millioner euro til skattefar, skriver det svenske nyhedsbureau TT.

Nokia har skåret ned på bemandingen i hjemlandet og producerer mere og mere i udlandet. Dermed flytter skatteindtægterne med til andre lande.

Salget svigter

Samtidig er Nokia presset af svigtende salg. I årets første kvartal solgte Nokia mobiltelefoner for 21 procent mindre i årets første tre måneder.

Nokia presses af Apple og HTC i den dyre prisende af mobiltelefonrækken, mens især asiatiske producenter går efter lavprismarkedet. Nokias problem er, at planlagte nye telefoner, som skal bruges i mobilkrigen, stadig ikke er klar, hvilket gør det muligt for de andre at vinde større fodfæste.

Derfor sætter Nokia nu priserne ned med op til 10 procent på de dyreste telefoner, skriver nyhedsbureauet Reuters. Størst prisfald opnår telefonerne i Nokias E-serie, som er beregnet på erhvervslivet.