Finanstilsynet undersøger hvidvask i Danske Bank

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) understreger nu, at Finanstilsynet er i gang med at undersøge hvidvask i Danske Bank.

Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Finanstilsynet er gået ind i sagen om hvidvask for milliarder af kroner gennem Danske Bank.

Det skriver erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) i en sms til Radio24syv.

»Der er ikke behov for en ekstern undersøgelse, fordi Finanstilsynet, som den ansvarlige myndighed, ser på sagen«, skriver ministeren.

»Som jeg tidligere har tilkendegivet, så er der nul-tolerance i forhold til hvidvask«, fortsætter han.

Hvad bankernes tilsyn konkret undersøger i hvidvask-sagen – og hvor længe undersøgelsen har stået på – beskriver ministeren ikke.

Meldingen kommer efter, at Berlingske har afsløret nye detaljer i den i forvejen spektakulære sag om hvidvask i filialer af Danske Banks i Baltikum.

Blandt andet har Berlingske afsløret, at en whistleblower i Danske Bank allerede i 2013 henvendte sig til topledelsen om, at man havde ”brudt talrige regler”.

Og nok så opsigtsvækkende: at Ruslands efterretningstjeneste (FSB) og en fætter til Ruslands præsident, Vladimir Putin, var involveret i den lyssky praksis.

Selvom advarselslampen altså blinkede i 2013, så var det først i efteråret 2017, at Danske Bank selv satte gang i en stor undersøgelse af sagen.

Og den undersøgelse har man troligt henholdt sig til, når der dukkede nye oplysninger op i sagen.

Finanstilsynet vil tirsdag ikke kommentere sagen, men henholder sig til, at man har ”tavshedspligt omkring tilsynet med de enkelte institutter”.

Men ifølge ekspert i hvidvask-loven, Jakob Bernhoft, så er Finanstilsynet ikke en god løsning, hvis man vil have en uvildig undersøgelse af hvidvask-sagen.

For Finanstilsynets formand, Henrik Ramlau-Hansen, sad nemlig i topledelsen i Danske Bank, mens banken var involveret i massiv hvidvask, påpeger han.

»Det er den største bank-skandale i Danmark med landets største bank i centrum. Så det vil være ulykkeligt, hvis nogen bagefter kan beskylde Finanstilsynet for ikke at være uvildig,« siger han.

Henrik Ramlau-Hansen har erklæret sig inhabil i sagen, men det er ikke nok, mener Jakob Bernhoft.

»Hvilken embedsmand tør lave en kritisk rapport om sin chef, selvom han står lige uden for døren? Det er en urimelig situation at sætte vedkommende i,« siger han.

»Vi skal finde nogen, der ikke kan anklages er fedtet ind i sagen. Brian Mikkelsen kunne selv nedsætte en særlig gruppe til at lave en undersøgelse,« lyder det fra Jakob Bernhoft.

Brian Mikkelsen afviser, at der er et problem:

»Hvis et medlem af Finanstilsynet er inhabil, så deltager vedkommende selvsagt ikke i behandlingen af sagen«, skriver ministeren til Radio24syv.