Finanstilsynet uddeler røfler til en stribe småbanker

De små banker er alt for eksponerede mod landbrug og ejendomme - og de to hårdt plagede sektorer har fået det endnu værre. Sparekassen Skals skal nedskrive hovedsædet med 8 mio. kr.

Finanstilsynets har påbudt Sparekassen Skals at nedskrive sin domicilejendom med otte mio. kr. I det hele taget var der en hel stribe påbud, påtaler og risikooplysninger efter Finanstilsynets inspektion i en række småbanker. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Dueholm
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke nyt, men det er blevet værre.

Krisen i landbruget og på ejendomsmarkedet gør ondt i de danske småbanker.

Finanstilsynet har været på inspektion i en række mindre banker og sparekasser, og resultatet er en hel række af løftede pegefingre.

Skjern Bank har en ejendomseksponering på 21,5 pct. hvilket er over gennemsnittet for de mindre pengeinstitutter. Også udlånet til landbrug er over gennemsnittet, 14,8 pct., og banken får en såkaldt risikooplysning for den store eksponering mod de to erhverv og en relativt lav tabskapacitet.


"Bankens kunder er, som det er tilfældet i de fleste af landets pengeinstitutter, ramt af konjunkturtilbageslaget. Andelen af utvivlsomt gode engagementer og engagementer med normal bonitet er således mindre nu end ved sidste undersøgelse. Tilsvarende er andelen af svage engagementer øget," skriver Finanstilsynet i sin inspektionsredegørelse, der er offentliggjort på hjemmesiden mandag. Også Sparekassen Skals har haft besøg af Finanstilsynet, og her giver bankens egen domcilejendom anledning til nedskrivninger. Finanstilsynet giver påbud om at nedskrive hovedkontorets værdi med otte mio. kr. Dertil kommer yderligere nedskrivninger på 15 mio. kr. på bankens største engagementer, hvoraf 10 skal genindberettes pr. 15. november 2011. I Skals ligger andelen af landbrugsengagementer på hhv. 20 og 11,7 pct. Andelen af store engagementer udgør 65,6 pct. Alle tre forhold er væsentligt højere end gennemsnittet for sammenlignelige institutter, anfører Finanstilsynet. Også Sparekassen Hobro har fået en risikooplysning på grund af en stor eksponering mod de risikofyldte landbrugs- og ejendomserhverv. Finanstilsynets besøg koster Sparekassen Hobro 60 mio. kr. i forøgede nedskrivninger samt en stribe påbud om forbedringer af netop forretningsgangene for nedskrivninger. Finanstilsynet offentliggør desuden en opfølgning på et påbud til Spar Salling om at indsende nyt nedskrivningsberegninger. Baggrunden er en tidligere inspektion, hvor Finanstilsynet konkludere, at Spar Salling var for optimistisk i værdiansættelsen af sine landbrugsengagementer. Efter den nye gennemgang hæves Spar Sallings nedskrivningsbehov til 22 mio. kr. mod tidligere 5,5 mio. kr. Også Spar Lolland får en påtale efter at Finanstilsynet har fundet fejl i bankens årsrapport. "Det vil sige fravigelser fra regnskabsreglerne, som Finanstilsynet umiddelbart vurderede, kunne have betydning for regnskabsbrugernes økonomiske beslutninger truffet på baggrund af årsrapporten," uddyber Finanstilsynet. Fejlene er manglende oplysninger om kreditkvaliteten og alderen på finansielle aktiver samt en utilstrækkelig beskrivelse af årets resultat sammenholdt med den forventede udvikling ifølge de senest offentliggjorte forventninger.