Finanstilsynet tvinger Sydbank til kæmpe nedskrivning

Finanstilsynet skruer endnu engang bissen på overfor Sydbank, der har måtte sætte yderligere 500 millioner kroner af til tab på dårlige lån.

Karen Frøsig, administrerende direktør i Sydbank Fold sammen
Læs mere
Foto: CLAUS FISKER

Sydbank lægger nu yderligere en halv milliard kroner oveni den pulje, der skal dække tab på dårlige lån.

Det sker som en konsekvens af, at Finanstilsynet i slutningen af november har fundet behov for yderligere nedskrivninger på 600 millioner kroner, efter at have gennemgået 150 af bankens større udlån og set nærmere på de kunder, som banken overtog fra den krakkede Tønder Bank.

Af de 600 millioner kroner, har Sydbank allerede tidligere nedskrevet for 175 millioner kroner. Derfor er der altså et efterslæb på 425 millioner kroner i forhold til Finanstilsynet påbud, som banken dækker ind ved at tage en nedskrivning på 500 millioner kroner.

»Af det yderligere nedskrivningsbehov på ca. 425mio. kr. udgør nedskrivninger på landbrug ca. 225 mio. kr. Herudover har bankens afsluttende gennemgang af engagementer overtaget fra Tønder Bank resulteret i yderligere nedskrivninger på 75 mio. kr,« skriver banken.

Sydbank regner nu med, at det samlede nedskrivningsbehov for 2013 bliver på 1,825 milliarder kroner.

»Dette er en ændring i forhold til tidligere udmeldte forventninger om »et markant lavere niveau i 2013 end 2012",« skriver banken i meddelelsen. Nedskrivninger for året er fordelt på 500 millioner kroner til landbrug, 440 millioner kroner på fast ejendom, 485 millioner på øvrige erhverv og 400 millioner på privatkunder.

Sydbanks administrerende direktør, Karen Frøsig erkender i en pressemeddelelse, at nedskrivninger påvirker resultatet for 2013 negativt.

»Det er selvfølgelig ikke tilfredsstillende,« skriver hun og fortsætter:

»Sydbank er dog så solidt økonomisk polstret, at de ekstraordinære nedskrivninger ikke påvirker bankens langsigtede ambitiøse vækststrategi. Sydbanks kapitalsituation er komfortabel.«

Karen Frøsig forklarer blandt andet, at flere af de kunder som Sydbank overtog fra Tønder Bank, viste sig at være dårligere end først antaget.

»Desværre har kvaliteten af en del af de arrangementer vi overtog vist sig at være overraskende dårlige. Derfor nedskriver Sydbank med yderligere 225 millioner på arrangementerne i Tønder Bank,« siger Karen Frøsig.

Hun erkender også samtidig, at Sydbank ikke har fulgt Finanstilsynets vejledninger i forhold til nedskrivninger på landbrugskunder.

»Det har vi taget til efterretning,« lyder det i pressemeddelelsen.

De øvrige udmeldte forventninger til årsresultatet fra Sydbank er uændrede.