Finanstilsynet tvinger andelskasse til at fyre direktøren

En sjællandsk andelskasse har ifølge Finanstilsynet brudt lovgivningen om hvidvaskning af penge. På den baggrund har tilsynet krævet andelskassens direktør fyret. Andelskassen kalder det en misforståelse.

Andelskassen J.A.K. Slagelse har ifølge Finanstilsynet ikke overholdt hvidvaskningslovgivningen. Det har nu kostet direktør Wolmer Møller jobbet. Fold sammen
Læs mere
Foto: SØREN STEFFEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I en sag om hvidvaskning af penge tager Finanstilsynet nu opsigtsvækkende midler i brug og gennemtvinger en fyring af Wolmer Møller, der er direktør i Andelskassen J.A.K. Slagelse.

Finanstilsynet skriver i en anonymiseret afgørelse på sin hjemmeside, at tilsynet har været på inspektion hos virksomheden (Andelskassen J.A.K. Slagelse), for at kontrollere om andelskassen lever op til hvidvaskningsloven, der omhandler forebyggende foranstaltninger mod hvidvask af udbytte og finansiering af terrorisme.

Konklusionen på inspektionen er, at andelskassen langt fra lever op til kravene og dermed bryder loven.

»Finanstilsynet har på baggrund af inspektionen og det modtagne materiale vurderet, at virksomhedens foranstaltninger til forebyggelse af hvidvask af udbytte og terrorfinansiering er helt utilstrækkelige,« skriver Finanstilsynet.

På den baggrund har Finanstilsynet valgt at gennemtvinge en fyring af den ansvarlige person, andelskassens direktør Wolmer Møller.

»Finanstilsynet påbyder i medfør af § 351, stk. 1, i lov om finansiel virksomhed, [udeladt] at afsætte direktør [udeladt], jf. § 64, stk. 3, nr. 4, i lov om finansiel virksomhed. Påbuddet skal opfyldes med øjeblikkelig virkning,« skriver Finanstilsynet i den anonymiserede redegørelse.

Andelskassen J.A.K. Slagelse skriver på sin hjemmeside, at andelskassen ikke er enig i afgørelsen og har indbragt sagen for domstolene. Andelskassen oplyser videre, at direktør Wolmer Møller har valgt at trække sig, indtil sagen er afgjort.

Ifølge Andelskassen J.A.K. Slagelse beror sagen på en misforståelse.

»Andelskassen blev gjort bekendt med Finanstilsynets kritikpunkter primo juli 2015. Det var - og er fortsat - Andelskassens vurdering, at en del af Finanstilsynets kritik er baseret på misforståelser omkring Andelskassens faktiske håndtering af hvidvaskområdet,« skriver Andelskassen J.A.K. Slagelse på sin hjemmeside.

Andelskassen skriver videre, at den efter egen vurdering har levet op til de gældende regler på området, men at andelskassen i lyset af Finanstilsynets kritik dog har besluttet at gennemgå procedurer og forretningsgange for at sikre, at der ikke i fremtiden kan rejses tvivl om, hvorvidt andelskassen overholder reglerne på hvidvaskområdet.

»Andelskassen er selvfølgelig ærgerlig over, at Finanstilsynet har valgt at indgive politianmeldelse. Andelskassen vil dog i den forbindelse samarbejde fuldt ud med myndighederne og ser frem til at komme med en fyldestgørende redegørelse for håndteringen af hvidvaskområdet,« skriver Andelskassen J.A.K. Slagelse.

Andelskassen J.A.K. Slagelse er blandt landets økonomisk mest udfordrede pengeinstitutter. Ifølge den årlige store risikovurdering af landets pengeinstitutter, Den Danske Pengeinstitutsektor, som BankResearch står bag, og som Berlingske Business bragte tidligere i år, ligger Andelskassen J.A.K. Slagelse helt i bunden.

Dermed er andelskassen ifølge analysen det danske pengeinstitut, der har den klart største økonomiske risiko.