Finanstilsynet ser danske banker skrue ned for udbytterne

Den danske banksektor kan i år stå over for at skulle sænke udbyttebetalingen til aktionærerne, hvis de skal leve op til fremtidens kapitalkrav, vurderer Finanstilsynet ifølge Børsen.

Arkivfoto. Jesper Berg, direktør for Finanstilsynet. (Foto: Henning Bagger/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Finanstilsynets direktør, Jesper Berg, påpeger, at bankerne skal have så meget kapital indenbords, at de kan klare hård økonomisk modvind.

Samtidig skal bankernes kapitalplaner også tage hensyn til andre forhold, såsom at højere økonomisk vækst i samfundet fører til øget kreditgivning, og at der er kommet nye kapitalkrav fra den såkaldte Basel-komité.

»Konsekvenserne for et konkret kreditinstituts udlodninger vil selvfølgelig også afhænge af instituttets situation i relation til blandt andet kapitaloverdækning og forventet indtjening, men de førnævnte generelle faktorer må forventes at presse udlodningerne ned for det gennemsnitlige institut,« siger Jesper Berg i et skriftligt svar til Børsen.

Ud over Basel-komitéen kan nye krav fra Finanstilsynet - de såkaldte NEP-krav - ramme særligt mindre og mellemstore banker.

Derudover risikerer banksektoren også at skulle gemme mere kapital på kistebunden, hvis regeringen følger en nylig anbefaling fra Det Systemiske Risikoråd, der har opfordret bankerne til at hensætte flere penge til krisetider.

I 2016 sendte ti af de største danske banker ifølge Børsen 31 mia. kr. tilbage til aktionærerne i form af udbytter plus eventuelle aktietilbagekøbsprogrammer.