Finanstilsynet politianmelder Nordea for overtrædelse af hvidvaskloven

Nordea i Danmark er ikke gode nok til at bekæmpe terrorfinansiering og hvidvaskning af penge. På den baggrund har Finanstilsynet givet banken påbud på hele otte områder samt politianmeldt banken.

Foto: TT NEWS AGENCY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Højst opsigtsvækkende er Nordea i Danmark blevet politianmeldt for overtrædelse af hvidvaskloven.

Det sker, efter det danske finanstilsyn har gennemført en omfattende undersøgelse af Nordeas sikkerhedssystemer og arbejdsgange i juni 2015.

På den baggrund har tilsynet konkluderet, at der er alt for stor risiko for, at der kan forekomme både terrorfinansiering og hvidvaskning af penge gennem Nordea.

»Finanstilsynets samlede vurdering af bankens foranstaltninger til bekæmpelse af hvidvask og terrorfinansiering er, at den fornødne risikostyring ikke er til stede, ligesom håndteringen af hvidvaskområdet ikke er tilstrækkeligt ledelsesmæssigt forankret i banken,« skriver Finanstilsynet i sin afgørelse.

Nordea er Nordens største bank, og den svenske del af forretningen har tidligere været i vælten på netop hvidvaskningsområdet. Således udstedte det svenske finanstilsyn i foråret 2015 den størst mulige bøde på 50 mio. svenske kroner til Nordea for ikke at leve op til reglerne på hvidvaskningsområdet.

Samtidig truede det svenske finanstilsyn endda med at tage banklicensen fra Nordea.

Nordea er særligt udsat

Som storbank og udnævnt SIFI-Bank (systemisk vigtig bank, der er for stor til at må gå konkurs) har banken betydelige aktiviteter inden for værdipapirhandel, herunder engroshandel og private banking, og banken har et omfattende antal grænseoverskridende korrespondentbankforbindelser.

På den baggrund er det tilsynsmyndighedernes vurdering, at Nordea er særligt udsat for risikoen for hvidvask og finansiering af terrorisme.

Det danske finanstilsyn bemærker i sin redegørelse, at Finanstilsynet er bekendt med, at Nordea har øget fokus på hvidvaskområdet efter de store tæsk fra det svenske finanstilsyn, herunder at Nordea har iværksat tiltag til at forbedre koncernens foranstaltninger for at bekæmpe hvidvask og finansiering af terrorisme.

Men som Finanstilsynet konkluderer:

»Dette ændrer dog ikke ved« at Finanstilsynets samlede vurdering er, at den fornødne risikostyring ikke er til stede.

I Danmark har Finanstilsynet ikke bemyndigelse til at udstede så store bøder, som det svenske tilsyn har, og derfor har tilsynet i stedet politianmeldt Nordea Danmark.

På baggrund af gennemgangen i Nordea i Danmark har finanstilsynet givet påbud på hele otte områder. Det gælder Risikovurdering, Risikostyring og intern kontrol, Risikoklassifikation af kunder, Kundekendskab, Transaktionsovervågning, Opmærksomhedspligten, Behandling af mistænkelige transaktioner samt Korrespondentbanker.

Nordea erkender undervurdering af problem

Nordeas topchef, Casper von Koskull, udtaler i en meddelelse, at han erkender, at banken tidligere har undervurderet opgaven.

»Vi ønsker at understrege, at vi ikke kan acceptere mangler på noget område. Vores kunder og samarbejdspartnere skal kunne forvente, at vi følger reglerne, og compliance (overholdelse af regler og love, red.) er en absolut topprioritet for Nordea. Vi erkender, at vi oprindeligt undervurderede kompleksiteten og den tid, det tager at ændre vores procedurer,« siger koncernchef Casper von Koskull ifølge børsmeddelelsen.

»Vi er bekendt med manglerne på hvidvaskområdet, og vi har i tæt dialog med myndighederne taget de fornødne skridt i den handlingsplan, vi lancerede sidste forår. Vi arbejder målrettet på at afhjælpe alle potentielle mangler,« skriver han.

Nordea ansætter ny chef til at kontrollere risici

Nordea oplyser, at banken har opprioriteret fokus på området markant. I juni 2015 samlede banken størstedelen af alle hvidvaskaktiviteter i første forsvarslinje vedrørende kend din kunde, sanktionsscreening og overvågning af transaktioner i en central enhed.

I alt 850 fuldtidsmedarbejdere er i dag beskæftiget med disse opgaver, meddeler Nordea, og målet er at være ca. 1.150 ved udgangen af året.

Berlingske Business erfarer i den forbindelse, at banken for længe siden har sendt headhunterbureauet Amrop på jagt efter en ny chef for den interne revision kaldet Internal Audit. Efter længere tids søgen er britiske Jamie Graham nu hentet til Nordea og begynder inden længe i jobbet.

Jamie Graham skal reelt være Nordea-bestyrelsens øverste kontrolmyndighed af, at tingene foregår på den rigtige måde i banksystemet.

Banken opererer med tre forsvarslinjer, hvor første skal kontrollere, at alting foregår korrekt og efter bogen. Anden linje skal kontrollere første linje, og tredje linje skal kontrollere, at første og anden linje fungerer. Jamie Graham bliver tredje linje i den proces.

Kort fortalt skal han altså bygge en optimal risikostruktur, hvilket både omfatter kreditrisiko, markedsrisiko og operationel risiko (der blandt andet omfatter Compliance, der er overholdelse af regler og love).

Jamie Graham har et solidt CV, hvor han har arbejdet med de amerikanske tilsynsmyndigheder, de britiske tilsynsmyndigheder og senest en lang række asiatiske myndigheder som næstøverste chef i den britiske storbank Barclays' Internal Audit-afdeling.