Finanstilsynet mistænker banker for nedskrivningsfusk

Tilsynets direktør anklager bankerne for at male skønmalerier og undlade nødvendige nedskrivninger.

Finanstilsynet vil have en bedre gennemgang af bankernes udlån, for at undgår pludselige krak. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Finanstilsynets direktør, Ulrik Nødgaard, mistænker i en artikel i Børsen en række danske pengeinstitutter for at fuske med nedskrivningerne. Bankerne maler skønmalerier i stedet for at foretage de nødvendige nedskrivninger på de udlån, som i sidste ende risikerer at koste de svageste banker livet.

"Hidtil har vores erfaringer vist, at vi i syv ud af ti inspektioner i bankerne kræver større nedskrivninger. Og med den udvikling, der er nu i samfundsøkonomien, så kan vi frygte, at en række banker fortsat forsøger at tegne et mere positivt billede i håb om, at konjunkturerne snart vender," siger Ulrik Nødgaard til avisen.

Og den situation er ikke holdbar, fordi flere pludselige bankkrak risikerer at gøre det stort set umuligt for finanssektoren at skaffe kapital på det internationale pengemarked. Dermed kan bankerne komme til at mangle de penge, de selv skal låne til kunderne.

Finanstilsynet vil derfor have en gennemgang af alle danske bankers største udlånsengagementer og de sikkerheder, der ligger til grund for dem. De har derfor bedt alle banker om at indsende en række supplerende oplysninger til tilsynet.

"Vi vil så på den baggrund af disse indberetninger lægge en plan for, hvilke banker, der skal gennem et grundigere tilsyn, så vi kan få vurderet, om den enkelte bank har foretaget de nødvendige nedskrivninger," siger Ulrik Nødgaard.

Selvom han mener, at størstedelen af bankerne har det godt, vurderer han allerede nu, at en række banker vil blive afsløret i at ikke have foretaget de nødvendige nedskrivninger.Den melding får ikke overraskende ikke en stående applaus hos brancheforeningen Lokale Pengeinstitutter, der afviser, at bankerne ikke nedskriver nok.

"Pengeinstitutterne bliver kigget i sømmene af både intern og ekstern revision og den løbende kontrol. Så jeg kan slet ikke forestille mig, at der er pengeinstitutter, som bevidst undlader at foretage de nødvendige nedskrivninger," siger direktør Jan Kondrup.

Hos en anden af branchens organisationer, Finansrådet, bliver Finanstilsynets kortlægning af udlånene dog hilst velkommen. Direktør Klaus Willerslev-Olsen erkender, at finanssektoren er hårdt presset, og at nogle banker er i fare for at gå under.

"Vi håber, at dette kan føre til indgriben på et tidligt tidspunkt, så vi undgår de konkurslignende situationer, der opstår, når banker havner i Finansiel Stabilitet (statens finansielle afviklingsselskab, red.)," siger han.