Finanstilsynet med løftet pegefinger til Jyske Bank: Hvidvaskpolitik skal revideres

Finanstilsynet har efter en inspektion af Jyske Bank vurderet, at banken blandt andet skal have bedre styr på sine afdelinger i Gibraltar og Hamborg, ligesom bankens hvidvaskpolitik skal revideres.

(ARKIV) Jyske Bank har fået en række påbud fra Finanstilsynet som følge af en inspektion i banken. Det drejer sig særligt om risikoen for hvidvask. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Jyske Bank skal stramme op på en række områder for at sikre, at banken ikke bliver misbrugt til hvidvask. Det er konklusionen på Finanstilsynets inspektion i november sidste år, hvor tilsynet fokuserede på hvidvaskområdet som led i det løbende tilsyn med banken.

Tilsynet har fredag morgen offentliggjort en redegørelse, hvori man giver banken en række påbud. Samtidig konkluderer man, at banken kan være mål for kriminelle.

»Finanstilsynet vurderer, at bankens iboende risiko for at blive misbrugt til hvidvask eller finansiering af terrorisme er høj. Vurderingen er baseret på bankens størrelse samt på forretningsmodellen, der indeholder en række produkter og kunder med høj iboende risiko,« skriver tilsynet i redegørelsen.

Selskab Kurs Ændr. %

Giver anledning til reaktioner

Tilsynet peger på, at bankens strategi ganske vist er at fokusere på kerneforretningen, men at banken også har en filial i Hamborg samt en datterbank i Gibraltar. Banken har derudover et anseeligt antal grænseoverskridende korrespondentbankforbindelser.

Tilsynet konstaterer dog også, at banken har brugt betydelige ressourcer på at styrke sine foranstaltninger mod hvidvask og terrorfinansiering, og at banken har gennemført væsentlige tiltag på området.

»Det fremgik, at banken prioriterer indsatsen mod hvidvask og terrorfinansiering, som er forankret på ledelsesniveau i banken. På baggrund af inspektionen er der imidlertid et antal områder, som giver anledning til tilsynsmæssige reaktioner,« skriver tilsynet.

Jyske Bank-topchef Anders Dam forberedte i forbindelse med offentliggørelsen af bankens kvartalsregnskab den 30. oktober markedet på, at der var noget på vej fra tilsynet.

»Jeg forventer, at vi får påbud, når tilsynet offentliggør sin rapport inden for de næste måneder. Det kan vi simpelthen ikke undgå,« sagde Anders Dam dengang til Berlingske.

Mangler i udlandet

Men rapporten kom så allerede halvanden uge senere. Her har banken fået en række påbud med henblik på at styrke kontrollen på forskellige områder. Dens risikovurdering og hvidvaskpolitik skal revideres. Der skal sikres en tilstrækkelig uafhængighed mellem den hvidvaskansvarlige og compliancefunktionen, og der skal sikres, at der bliver indhente de nødvendige informationer om en forretningsforbindelse. Endelig er der fokus på bankernes udenlandske filialer.

Banken får således »påbud om at sikre, at der er tilstrækkelige kontroller i forhold til datterselskabet i Gibraltar og filialen i Hamborg«.

»Banken mangler tilstrækkelig sikkerhed for, at dens udenlandske enheder overholder den lokale lovgivning samt for, at banken har overblik over koncernens samlede hvidvaskrisiko,« skriver tilsynet.

I en skriftlig udtalelse oplyser Jyske Bank, at man tager Finanstilsynets redegørelse »til efterretning«.

»Banken har siden inspektionen arbejdet videre med at forbedre bankens foranstaltninger mod hvidvask og terrorfinansiering, og flere af de forhold, der rejses i redegørelsen, er nu løst,« udtaler bankdirektør Peter Schleidt.

Ifølge Per Hansen, investeringsøkonom, Nordnet, har Danske Banks hvidvask-skandale ikke kun fået Finanstilsynet til at skærpe opmærksomheden om risikoen for hvidvask.

»Men også fået offentligheden til at blive langt mere årvågne overfor risiko. Der er ingen bødeforlæg eller andre sanktioner, men Jyske Bank skal intensivere deres indsats. Et påbud er alvorligt, men nok mere sædvanligt end mange aner. Det særlige er nok at det drejer sig om et påbud om hvidvask og risikoen for at blive misbrugt til terrorfinansiering,« lyder det fra Per Hansen.