Finanstilsynet hæver værdien af landbrugsjord

Bedring i markedet for landbrugsjord har fået Finanstilsynet til at hæve dets syn på værdien af dansk landbrugsjord med 20 mia. kroner.

Flere banker har måtte tage store nedskrivninger på landbrugskunder i de seneste år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Johan Gadegaard

Det betyder meget for pressede banker, der er afhængige af landbrugets udvikling, og betyder samtidig, at de danske landmænd kan få billigere finansiering ved opkøb og investeringer. Det skriver Børsen.

Finanstilsynets opjustering af jordpriserne tidligere på måneden betyder, ifølge en analyse foretaget af Videnscenter for Landbrug, at bankerne regnskabsteknisk må værdisætte et stykke landbrugsjord højere. Det har især stor betydning for de mindre sparekasser, hvor netop landbruget har givet store tab de seneste år.

- Det er vigtigt for de banker, som har lagt meget vægt på værdien af den sikkerhed, der er stillet for lånet. Det er de banker, som typisk har givet lån baseret på nogle ret optimistiske forventninger til landbruget. Og det er også banker, som har måtte tage store nedskrivninger på landbrugskunder i de seneste år, siger bankforsker og seniorrådgiver på Aalborg Universitet Lars Krull til Børsen.

De nye jordpriser er samtidig med til at styrke landmændenes kreditværdighed, hvilket kan betyde mere og billigere finansiering ved fremtidige opkøb og være med til at sætte gang i en række salg. Bankerne understreger dog vigtigheden af løbende indtjening til tilbagebetaling af lånet, så landbruget, der lige nu har en gennemsnitlig gældsprocent på 64 pct., kan blive mindre forgældet.