Finanstilsynet giver fire banker påbud efter undersøgelse

Fire danske banker har fået et påbud af Finanstilsynet, der har undersøgt en række mindre og mellemstore pengeinstitutter.

Foto: Carl Redhead
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Undersøgelsen fokuserede på bankernes udlån til ejendomsrelateret projektfinansiering, og den har nu ført til påbud hos Nordfyns Bank, Totalbanken, Middelfart Sparekasse og Sparekassen Vendsyssel.

Det skriver Finanstilsynet på dets hjemmeside.

I alle fire tilfælde handler påbuddene om, at bankerne i deres kreditpolitik "i tilstrækkelig grad skal præcisere den ønskede risikoprofil for udlån til ejendomsrelateret projektfinansiering."

Ifølge tilsynet stillede Nordfyns Bank og Totalbankens kreditpolitik ikke krav til graden af forudgående salg eller udlejning, og kravene til bygherre og overvågning var ikke tilstrækkelige. Samtidig ligger bankernes krav til egenfinansiering "væsentligt under markedspraksis".

Middelfart Sparekasse stiller heller ikke i sin kreditpolitik krav til graden for forudgående salg eller udlejning, når der skal udlånes penge til ejendomsrelaterede projekter. Finanstilsynet fremhæver derudover, at banken ikke har opsat regler for, hvornår der kan ske afvigelser fra hovedreglerne.

Hos Sparekassen Vendsyssel var det heller ikke tydeligt i bankens kreditpolitik, hvornår undtagelser til hovedreglerne kunne tages i brug. På hjemmesiden skriver Finanstilsynet, at det oplevede, at banken afveg fra sit fastsatte krav til forudgående salg eller udlejning, mens kravet til egenfinansiering også var i den lave ende sammenlignet kravet hos andre banker.