Finanstilsynet genåbner undersøgelse i hvidvasksag

Skandalen om hvidvask gennem Danske Bank skal nu igen undersøges af Finanstilsynet. Det sker i kølvandet på Danske Banks egen advokatredegørelse om sagen, hvoraf det fremgår, at banken har givet tilsynet misvisende oplysninger.

Jesper Berg, direktør i Finanstilsynet, oplyser, at tilsynet genåbner sin undersøgelse af Danske Bank. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med Danske Banks 90-siders advokatredegørelse i hånden genåbner Finanstilsynet nu sin undersøgelse af hvidvaskskandalen i landets største bank.

»Finanstilsynet genåbner nu vores arbejde, som vi i første omgang afsluttede med vores afgørelse i maj. Arbejdet vil fokusere på, om grundlaget for vores afgørelse i maj vedrørende det ledelsesmæssige ansvar har ændret sig. Som vi nævnte i forbindelse med afgørelsen i maj, vil vi løbende vurdere, om ny information kan føre til nye vurderinger,« siger Finanstilsynets direktør, Jesper Berg, i en pressemeddelelse.

Reaktionen kommer, efter at Danske Bank onsdag offentliggjorde sin længe ventede rapport om hvidvaskskandalen, hvor det blev slået fast, at der er sket svigt på alle niveauer i banken.

»Når der kommer nye oplysninger frem, skal vi naturligvis tage stilling til, om det betyder noget for den afgørelse, vi traf i maj. Vi vil nu sammenligne Danske Banks oplysninger med vores egne oplysninger, som lå til grund for vores tidligere afgørelse. I den forbindelse vil vi ikke forlade os på bankens egne eller advokatfirmaets vurderinger. Derfor vil vi også indhente de af oplysningerne bag ved Danske Banks rapport, som har betydning for vores fortsatte undersøgelse,« siger Jesper Berg.

I afgørelsen fra maj rettede Finanstilsynet hård kritik mod Danske Bank og gav banken en række påbud. Ved den lejlighed gav det anledning til kritik, at sanktionerne mod banken ikke var hårdere.

På det seneste er det kommet frem, at en række afgørende møder ikke er omtalt i Finanstilsynets afgørelse fra maj. Således kunne Berlingske i sidste uge fortælle, at et centralt møde i sagen ikke er omtalt i Finanstilsynets afgørelse. Manglerne i undersøgelsen har vakt politisk kritik.

Misvisende oplysninger

Allerede onsdag oplyste Jesper Berg, at han genovervejede at genåbne undersøgelsen, da advokatredegørelsen er med til at slå fast, at Danske Bank ved flere lejligheder har givet »misvisende« oplysninger til Finanstilsynet.

Det fremgår blandt andet af undersøgelsen, at tilsynet helt tilbage i 2007 anmodede Danske Bank om oplysninger om bankens non-resident portefølje i Estland. Samme år havde det estiske finanstilsyn udarbejdet en kritisk inspektionsrapport, ligesom Danske Bank på koncernniveau var blevet advaret af den russiske centralbank om »kriminel aktivitet i sin reneste form« blandt kunder i Sampo Bank i Estland, som Danske Bank på daværende tidspunkt var ved at overtage.

Trods advarslerne skrev Danske Bank dengang som svar til Finanstilsynet, at det estiske finanstilsyns inspektion ikke havde givet anledning til »material observations« (mistanke om problemer, red.).

Det danske Finanstilsyn spillede ligeledes en uheldig rolle i 2012, da Danske Bank overvejede at ansøge om at oprette en filial i New York. Til brug for ansøgningen udarbejdede Finanstilsynet en erklæring til den amerikanske centralbank om, at banken levede fuldt ud op til hvidvaskreglerne. Denne erklæring blev til på baggrund af oplysninger til Finanstilsynet – oplysninger, der i dag fremstår mangelfulde.

Mens det danske Finanstilsyn altså genoptager undersøgelsen, har det estiske finanstilsyn, der rejste hård kritik af Danske Bank for hvidvaskproblemer tilbage i 2014, endnu ikke taget stilling til en eventuel reaktion.

»Vi vil nøje studere rapporten om svigtene i Danske Bank og vil beslutte os for eventuelle reaktioner sammen med det danske Finanstilsyn,« oplyser det estiske finanstilsyn til Berlingske.