Finanstilsynet fører skærpet tilsyn med flere banker

Det samlede udlån fra banker, som Finanstilsynet fører skærpet tilsyn med på grund af øget risiko for krak, er på mindre end ét år vokset med over 20 procent.

Ifølge Jyllands-Postens oplysninger er Den Jyske Sparekasse et af de pengeinstitutter, der i år er kommet under skærpet tilsyn, men det ønsker Den Jyske Sparekasse ifølge avisen ikke at bekræfte. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Dueholm
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I starten af året førte Finanstilsynet skærpet tilsyn med udlån for 50 milliarder kroner på grund af øget risiko for krak i banker med problemer. Nu er beløbet vokset til 61 milliarder kroner, hvilket udgør omkring 3,5 procent af det samlede udlån i Danmark. Det viser en gennemgang foretaget af Jyllands-Posten.

»Det er et svaghedstegn, at udlån fra banker under tilsyn fylder mere end for et år siden,« siger professor ved Institut for International Økonomi og Virksomhedsledelse og Center for Corporate Governance ved Copenhagen Business School Caspar Rose til avisen.

Ifølge ham kan der være to forklaringer på stigningen:

»Enten går Finanstilsynet mere kritisk til værks under inspektionsbesøg. Eller også har flere banker ganske enkelt ikke den nødvendige soliditet og udlånskvalitet«.

Finanstilsynet sætter banker under skærpet tilsyn, hvis der er risiko for, at de løber ind i solvensproblemer inden for et år til halvandet.

»Vi har gennem det seneste år set, at gruppen af udfordrede institutter ændrer sig. For eksempel kan nye, store nedskrivninger ved en inspektion være det, der sætter et institut under skærpet tilsyn. Set i forhold til den samlede banksektor er risikoen for mulige solvensproblemer dog uforandret. Det er fortsat vores opfattelse, at sektoren som helhed er robust,« siger direktør for Finanstilsynet Ulrik Nødgaard til Jyllands-Posten.

Seniorrådgiver ved Institut for Økonomi og Ledelse ved Aalborg Universitet Lars Krull er bekymret for de banker, som ifølge Finanstilsynet er i farezonen for at krakke.

»61 milliarder kroner er ikke et stort tal i forhold til det samlede bankudlån. Men problemet er, at det er koncentreret på nogle mindre banker,« siger Lars Krull.

En af bankerne, der er kommet under skærpet tilsyn, er Basisbank.

»Det betyder, at Finanstilsynet stiller krav, blandt andet om hvor meget man må øge sine risici, altså sine udlån. Derfor kan man ikke bare vokse så meget, som man vil,« siger administrerende direktør i Basisbank Lars Thuesen.

Ifølge Jyllands-Postens oplysninger er Den Jyske Sparekasse et af de øvrige pengeinstitutter, der i år er kommet under skærpet tilsyn. Med udlån for 12,2 milliarder kroner vil Den Jyske Sparekasse være en stor del af årsagen til, at mængden af udlån fra banker, som risikerer at krakke, er steget så meget.

Det ønsker Otto Feierskov, direktør i Den Jyske Sparekasse, ifølge avisen ikke at bekræfte.

»Jeg må henholde mig til det brev, vi har fået fra tilsynet, og som er publiceret, og deraf fremgår det ikke,« siger han til Jyllands-Posten.

I Lokale Pengeinstitutter, der er brancheforeningen for de små banker, hæfter direktør Jan Kondrup sig ved, at det formentlig er få banker, som er i fare for at krakke, og at der er »enkelte banker, som fortsat kæmper med udlån ydet før krisen«.