Finanstilsynet: Finanskæmper forsømmer at levere lønoplysninger

De store finansvirksomheder mangler at levere nogle af de påbudte oplysninger om chefernes lønninger, viser en undersøgelse fra Finanstilsynet. Nu tænker tilsynet over, om der skal skrides ind.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere af de store finanskoncerner forsømmer at fortælle omverdenen alt om chefernes lønninger. Det konkluderer Finanstilsynet i en undersøgelse, der netop er gennemført i de 17 største finansielle virksomheder i landet.

Dermed overtræder de på dette punkt en række krav til oplysninger i årsrapporten vedrørende aflønning af ledelserne. Finanstilsynet har ifølge kontorchef Louise Buchter endnu ikke besluttet, om der på baggrund af rapporten kommer såkaldte tilsynsreaktioner, der kan udmøntes som for eksempel påbud eller påtaler

Manglerne i de undersøgte årsrapporter vedrører først og fremmest chefer, der kun har fungeret i ledelsen i en del af regnskabsåret. Tilsynet har konstateret, at virksomheder i nogle tilfælde kun oplyser lønnen frem til fratrædelsen og ikke det efterfølgende vederlag i en periode, hvor vedkommende er fritstillet.

»En del af de undersøgte virksomheder undlader endvidere at angive lønoplysninger for ledelsesmedlemmer med navns nævnelse,« skriver Finanstilsynet videre i sin konklusion på undersøgelsen.

Den konstaterer desuden, at oplysninger om fratrædelsesgodtgørelser og diverse goder til medlemmer af ledelsen håndteres forskelligt blandt de undersøgte virksomheder, ligesom en del af de undersøgte virksomheder ikke betaler særskilt bestyrelseshonorar til bestyrelsesmedlemmer, der samtidig bestrider en direktørpost i samme koncern.

Finanstilsynet vil have samtlige udbetalinger og goder til ledere medregnet.

»Det er Finanstilsynets opfattelse, at samtlige goder, der tilkommer direktions- og bestyrelsesmedlemmer som følge af deres tilknytning til den finansielle virksomhed, er relevante at medtage i opgørelsen af det samlede vederlag, der offentliggøres, idet værdien af sådanne goder er med til at afspejle, hvordan den pågældende finansielle virksomhed samlet set aflønner dets ledelsesmedlemmer,« hedder det i undersøgelsen.

Og reglerne om oplysningerne skyldes, at omverdenen har krav på nøjagtige oplysninger, påpeger tilsynet.

»Bestemmelsen har til formål at sikre, at virksomhedens interessenter får et indblik i, hvordan virksomheden aflønner de personer, der står for virksomhedens daglige ledelse, og de personer, der har det overordnede ansvar for virksomheden og dennes overlevelse på længere sigt,« skriver tilsynet.

I Finansrådet anerkender juridisk direktør Kennth Joensen, at de formelle krav i nogle tilfælde ikke er overholdt.

»I forhold til de formelle krav kan vi stadig blive bedre, og det skal vi selvfølgelig blive. Jeg tror ikke, det er nødvendigt med en branchereaktion – en rapport som denne vil have en oplysende effekt for sektoren, så man får det sidste med og bliver i stand til at opfylde kravene,« siger han.

Kenneth Joensen glæder sig over et enkelt punkt i rapporten angående manglende separat aflønning af en direktørs bestyrelsesarbejde i den samme koncern. Det forklares med, at en separat løn for bestyrelsesarbejdet ikke skal være et incitament, hvilket tilsynet kalder et sundt princip.