Finanstilsynet advarer mod Bitcoin

Sammen med den fælleseuropæiske bankmyndighed, EBA advarer Finanstilsynet nu forbrugerne mod virtuelle valutaer som Bitcoin.

Bitcoins er ifølge EU's bankmyndighed og Finanstilsynet en risikabel valuta at handle med. Fold sammen
Læs mere
Foto: JIM URQUHART
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er store risici forbundet med at købe, sælge og handle med virtuelle valutaer som Bitcoins.

Sådan lyder advarslen til forbrugere nu fra Den Europæiske banktilsynsmyndighed EBA, med opbakning fra Finanstilsynet.

I deres advarsel gør Finanstilsynet og EBA forbrugerne opmærksomme på, at der er en lang række faldgruber ved at handle med virtuelle penge som Bitcoins.

De nævner blandt andet, at man risikerer at blive bestjålet på de handelsplatforme, der findes på nettet. Og at det kan være svært at veksle virtuel valuta tilbage til rede penge.

»Du har ingen sikkerhed for, at du også fremover kan bruge virtuel valuta som betalingsmiddel, eller at du kan veksle tilbage til reel valuta,« lyder det i en pressemeddelelse fra Finanstilsynet.

Bitcoins har længe været en omstridt valuta. De elektroniske penge bliver i vid udstrækning brugt på sociale netværk og til onlinespil. Men ifølge myndighederne er de også særligt udbredt i kriminelle netværk, fordi de ikke kan spores på samme måde som almindelig valuta.

Den seneste tid har Bitcoins været under særlig bevågenhed, blandt andet fordi de kinesiske myndigheder har advaret mod valutaen, hvilket har fået kursen på den virtuelle valuta til at falde drastisk. 

EBA og Finanstilsynet henviser også til faren for voldsomme kursudsving i deres advarsel.

»Værdien af dine virtuelle valutaer kan ændre sig meget hurtigt og kan i princippet falde til nul.«

Finanstilsynet har vurderet, at virtuel valuta ikke er omfattet af den gældende finansielle regulering i Danmark. Det betyder også, at tilsynet i et konkret tilfælde har godkendt, at et selskab ikke skal have nogen tilladelse for at kunne etablere sig her i landet med henblik på at drive virksomhed ved at veksle såkaldt virtuel valuta med almindelig valuta.

»Som baggrund for afgørelsen har Finanstilsynet vurderet, at aktiviteten hverken kunne betragtes som udstedelse af elektroniske penge, udbud af betalingstjenester, valutaveksling, modtagelse af indlån eller fondsmæglervirksomhed, og at aktiviteten derfor ikke er omfattet af den finansielle regulering,« skriver Finanstilsynet.

Bitcoin er den mest udbredte virtuelle valuta, andre mindre kendte er LiteCoin, ZeroCoin og Linden Dollars.