Finanstilsynet: 12 banker vil bryde nyt pejlemærke

Finanstilsynet lægger op til en skærpelse af tilsynsdiamanten i forhold til omfanget af danske pengeinstitutters store eksponeringer, og beregninger viser, at 12 pengeinstitutter - mod i dag blot fire - vil bryde det nye pejlemærke.

Foto: Carl Redhead
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tilsynet forventer dog, at de berørte institutter vil kunne tilpasse sig det nye krav inden udgangen af 2017, hvor det justerede pejlemærke træder i kraft.

Det nye pejlemærke måler pengeinstitutternes 20 største udlån i forhold til den egentlige kernekapital, og hvis summen af de 20 største udlån er større end 175 pct. af den egentlige kernekapital, vil instituttet bryde pejlemærket. Den væsentligste forskel i forhold til i dag er, at der i den nuværende opgørelse kun indgår udlån, der hver især udgør mindst 10 pct. af kapitalgrundlaget.

Ændringen af tilsynsdiamanten, der er i offentlig høring frem til 24. april, vil ifølge tilsynet ikke påvirke det samlede kreditudbud.

- De berørte institutter vil tilsammen skulle reducere deres store udlån med i alt 2,5 mia. kr., men de øvrige banker vil kunne øge deres udlån mange gange mere uden at komme i konflikt med det nye pejlemærke, skriver Finanstilsynet.

Skærpelsen af tilsynsdiamanten sker efter anbefaling fra Udvalget om finanskrisens årsager - det såkaldte Rangvid-udvalg, som i sin rapport i 2013 konstaterede, at eksponering mod store ejendomsengagementer var en væsentlig årsag til, at flere mindre pengeinstitutter blev nødlidende under finanskrisen i 00'erne og i den danske bankkrise i starten af 1990'erne.