Finansskandale rammer Nordens største privatisering

Toprådgiver for privatisering af blandt andet Telia og Nordea træder tilbage.

Toprådgiveren for Nordens største privatisering træder tilbage efter en finansskandale.

Karin Forseke, som frem til begyndelsen af 2006 var administrerende direktør for investeringsbanken Carnegie, trak sig mandag fra den særlige kommission, som den svenske regering har nedsat for at få solgt bl.a. teleselskabet Telia og banken Nordea.

Fratrædelsen sker, efter at de svenske finansmyndigheder, Finansinspektionen, forlangte, at Karin Forsekes efterfølger som direktør, Stig Vilhelmson, gik af. Det gjorde han natten til fredag. Samtidig fik Carnegie en bøde på 50 millioner svenske kroner, og Finansinspektionen krævede hele bestyrelsen i Carnegie skiftet ud. De hårde sanktioner skyldes »alvorlige brister i ledelsen og kontrollen af selskabets forretning«.

Teleselskabet Telia, banken Nordea og producenten af Absolut vodka, Vin & Sprit, OMX-børsen og ejendomsfirmaet Vasakronan er blandt de i alt seks selskaber, som centrum-højre-regeringen under statsminister Fredrik Reinfeldt vil ud af.

Salget vil blive den største privatisering nogen sinde i Norden og ventes at indbringe Sverige 200 milliarder svenske kroner (næsten 160 milliarder danske kroner).

Den svenske regering går nu i gang med at finde en ny formand for privatiseringskommissionen.