Finansrådet vinder strid om netadresser

Privatperson måtte ikke beholde netadresserne finansrådet.dk og finansråd.dk.

Bankerne løb med sejren i strid om to danske netadresser. Foto: Colourbox Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bankernes fællesorganisation, Finansrådet, har vundet en strid om retten til to netadresser.

De to adresser - finansrådet.dk og finansråd.dk, begge stavet med bolle-å i navnet - skal inden udgangen af måneden skifte ejer, så bankerne fremover kan disponere over dem.

Det har Klagenævnet for Domænenavne med højesteretsdommer Lene Pagter Kristensen som formand afgjort.

Købt i 2004

Finansrådet, altså organisationen, havde klaget over, at privatmanden Flemming Finkas fra København rådede over de to adresser, som han købte i februar 2004. Finansrådet mener, at dets navn er så alment kendt, at det vil skabe unødig forvirring, at andre kan have netadresser, som kan forveksles med organisationen, der retteligt hedder Finansrådet Danske Pengeinstitutters Forening.

Finansrådet har i dag netstedet finansraadet.dk (med dobbelt-a), fordi det først i 2004 blev muligt at bruge de danske bogstaver i netadresserne. Det gør stadig kun knap fem procent af de danske netadresser.

Næsten 60 adresser

De to omstridte adresser, finansrådet.dk og finansråd.dk, er ikke i brug, men Flemming Finkas har registreret lige under 60 andre netadresser, flere af dem med -rådet.dk eller -nævnet.dk til sidst. Han mener ikke, at det er muligt at opnå eneret på disse betegnelser, og at Finansrådet selv kunne have registreret de to netadresser i tide.

Klagenævnet for Domænenavne finder dog, at da han ikke efter mere end 5½ år har taget adresserne i brug, er de ikke indkøbt for at opfylde et behov. Nævnet lægger dog vægt på, at god skik for køb af netadresser betyder, at »det fremstår som illoyalt og i strid med god domænenavnsskik, at indklagede ikke har villet medvirke til at lade domænenavnene afstå til klager[en].« Det anses for at være en overtrædelse af den såkaldte domænelov for netadresser, og Finansrådet får derfor senest til november fuld råderet over de ekstra adresser.