»Finansrådet søger en hest med fem ben«

Jagten er gået ind på at finde en ny direktør i Finansrådet, men ifølge flere headhuntere bliver det ikke nogen nem opgave. Der stilles nemlig store krav, og alle bliver næppe opfyldt, lyder det.

Finansrådets direktør Jørgen Horwitz stopper. ARKIVBILLEDE fra 2011 udsendt den 26.1.2015 (Tirsdag d. 22. april 2012 afholdt Erhvervs- og vækstminister Ole Sohn pressemøde om Landbrugets Finansieringsbank. Her ses Jørgen A. Horwitz fra Finansrådet. (Foto: Torkil Adsersen/Scanpix 2015) Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er kun få dage siden, at bestyrelsen i Finansrådet valgte at fyre direktør Jørgen A. Horwitz, der i 13 år har ageret bank­verdenens ansigt udadtil. Men allerede nu spekuleres der i, hvem der bliver ny afløser for den snart tidligere direktør.

Selv forklarer Finansrådets formand, Tonny Thierry Andersen, at man er på udkig efter en anderledes profil, som forstår banksektorens nye udfordringer, har stærke kommunikative evner og kan markere sig i den politiske dagsorden.

»Finanssektoren har i de senere år været igennem en af de stærkeste transitioner, vi har set. Vi er blevet underlagt ny regulering, nye konkurrenter har meldt sig på banen, digitaliseringen vinder frem, og bankerne står over for at skulle indtage en ny rolle i samfundsdebatten,« sagde Tonny Thierry Andersen for nylig til Berlingske Business.

Formanden påpegede dengang, at Finansrådet fremadrettet skal leve med ændrede rammebetingelser, og at det krævede en ny profil som direktør for Finansrådet.

Det ser dog ikke ud til at blive nogen nem opgave at tiltrække en person med alle de kompetencer, som Tonny Thierry Andersen efterspørger, vurderer flere headhuntere, som Berlingske Business har talt med.

»Der bliver efterspurgt en masse kompetencer, men man bliver også nødt til at se på, hvem der er mulig at tiltrække. Typisk vil det til denne type stillinger ikke være muligt at ansætte en person fra den absolutte top, og derfor kan man i øjeblikket sige, at Finansrådet søger en hest med fem ben,« siger Peter Tøffner fra headhunterfirmaet Momen­tum Consulting A/S.

Succes kræver tung person

Hvis Finansrådet skal have succes med at videreudvikle organisationen, vurderer Peter Tøffner dog, at man skal have fat på en tung person. Derfor anbefaler han som headhunter, at Finansrådet tænker i nye baner for at rette op på bankernes blakkede ry.

»Sandsynligheden for, at man finder en intern løsning, bør være lig nul. Efter min vurdering kommer løsningen til at afspejle, at kapitalkrav og risikostyring i dag er blevet langt vigtigere faktorer, og det taler for, at man vælger en person med den nødvendige tekniske viden fra egen branche,« siger han.

Den analyse er John Lohff, der er partner i headhunter-firmaet Lohff Management Consultants, dog ikke enig i. Han tror ikke nødvendigvis, at den nye direktør bliver en person med flair for finans.

»Jeg mener, at mange kan løse samme opgave, uden at man nødvendigvis kommer fra branchen. Det kan være en fordel at finde en person udefra, fordi man nogle gange bliver blind, når man i lang tid har befundet sig i samme branche,« siger John Lohff, der ligesom flere andre headhuntere, Berlingske Business har talt med, tror på, at afløseren skal have haft erfaring fra Christiansborg.

»Som direktør for Finansrådet er man nødt til at kende de uformelle sagsgange hos lovgiverne, for hvis bare man kender lidt til politik, ved man godt, at man skal have en forståelse for spillet for at kunne påvirke bestemte sager. Hvis ikke man kan det, så tror jeg ikke, at man kan betjene branchen ordentligt,« siger headhunter-direktøren.

Headhunternes fire favoritter

Berlingske Business har spurgt fire headhuntere om, hvilke personer de anser for at være de mest oplagte kandidater. Pilen peger ifølge headhunterne stærkest på en politiker.

1. Søren Gade:

Flere af headhunterne peger på den erfarne politiker som den mest oplagte kandidat. Han kender det politiske spil ud og ind, og selv om han i efteråret kom lidt uheldigt ud af sit job som administerende direktør for Landbrug & Fødevarer, har han en ifølge headhunterne en ledelsesmæssig pondus og vil kunne tale branchens sag. De vurderer dog, at udfordringen for Søren Gade kan blive at holde sig hævet over at gå ned i specifikke udvalg og i stedet overlade ansvaret til eksperter på området.

Julie Galbo, en af i alt syv rising stars, som Berlingske Nyhedsmagasin udpeger i samarbejde med headhunterfirmaet Odgers Berndtson. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner.

2. Julie Galbo:

Julie Galbo er chef for divisionen Alternatives & Manager Selection i Nordea. Det er blot syv måneder siden, at den kommende PFA-direktør Allan Polack som chef for Nordea Asset Management hentede Julie Galbo fra en stilling som vicedirektør hos Finanstilsynet. Ifølge flere headhuntere er Julie Galbo generelt en højt profileret medarbejder, som har de nødvendige ledelsesmæssige kompetencer og en stor indsigt i det finansielle område.

3. Brian Mikkelsen

Blandt headhunterne bliver der generelt skudt med spredehagl, når der gættes på, hvilke politikere der kan passe ind som direktør i Finansrådet. Ud over Søren Gade peger de fleste dog på, at den konservative gruppeformand og erhvervsordfører kunne være et oplagt emne.

Brian Mikkelsen har tidligere fastslået i 2010, at hans fremtid som politiker afhænger meget af, om De Konservative er en del af regeringen eller ej. »Hvis jeg ikke er politiker, er jeg direktør et sted, eller også arbejder jeg i udlandet. Hvis jeg forbliver minister, bliver jeg i politik,« lød det fra Brian Mikkelsen.

Louise Mogensen fra Erhvervs & Vækstministeriet Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged.

4. Louise Mogensen:

Louise Mogensen er allerede ansat i Finansrådet, hvor hun i det sidste halvandet år har arbejdet som vicedirektør og dermed været i tæt samarbejde med Jørgen A. Horwitz. Louise Mogensen kommer fra Erhvervs- og Vækstministeriet, hvor hun siden 2010 har fungeret som kontorchef i det finansielle område. I et vist omfang har Louise Mogensen været ansvarlig for kommunikationen udadtil, og i og med at hun allerede er i finanssektoren kender hun Finansrådets medlemmer særdeles godt, og derfor kan hun være en outsider ifølge flere headhuntere.