Finansrådet ser intet tegn på boligboble

Finansrådets nye direktør, Ulrik Nødgaard, holder særligt øje med ét parameter, når det kommer til diskussionen om boligboble eller ej, og konklusionen er, at vi ikke er i nærheden af finanskrisens boble.

Portræt af bankernes nye lobbyist; Ulrik Nødgaard, der er blevet ny direktør i Finansrådet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

Priserne på boliger særligt i København brager i vejret, og det har givet fornyet debat om, hvorvidt der er tale om en boligboble, der snart vil sprænge og medføre enorme prisdyk – ligesom man så det under finans­krisen. Men ifølge Ulrik Nødgaard, der er ny direktør i Finansrådet, bankernes branche­organisation, er vi ikke i nærheden af den samme situation på nuværende tidspunkt.

»Vi anerkender, at der er kommet mere fart på i de store byer, og i særdeleshed København. Vi synes også, at det er ret klart, at hvis vi sammenligner med situationen i 2004 og 2005, er vi et andet sted. Vi har ikke den samme underliggende kreditvækst, og boligbyrden – altså hvor meget af din disponible indkomst, der går til boligen – er væsentligt mindre. Der er vi på helt andre niveauer,« siger Ulrik Nødgaard.

I årene op til finanskrisen voksede bankernes udlån kraftigt, da folk i visse tilfælde fik lov til at låne helt op til ti gange deres årsløn til at købe bolig for. Men i dag er kredit­politikken på et andet niveau, siger Ulrik Nødgaard, hvor bankkunderne kan låne langt mindre i forhold til deres årsløn, og hvor bankerne f.eks. i højere grad stiller krav om en egenbetaling.

»Mit indtryk er, at bankerne generelt er meget bevidste om, at man ikke skal komme ud på en glidebane. Tilsynet er også ude nu og spørge en række institutter, hvordan de forholder sig til det her (om der er ændringer i kreditpolitikken, red.), og det er en relevant øvelse,« siger Ulrik Nødgaard, der peger på, at det særligt er de historisk lave renter, der er med til at løfte priserne på de mest attraktive lejligheder. Han gør samtidig opmærksom på, at Finansrådet vil bidrage stærkt til, at en ny boligboble undgås.

»Vi anerkender, at når man er oppe i tocifrede stigningstakter på boligmarkedet, skal man udvise agtpågivenhed. Derfor er det vigtige signal for os også at sige, at vi ikke sidder med krydsede arme og nægter at diskutere det her. I det øjeblik, der begynder at være tegn på, at tingene muligvis er uholdbare, så stiller vi gerne op til en dialog med myndighederne om, hvad man kan gøre. Men der er vi ikke endnu. Hvis man ser på alle undersøgelser af bankkriser og systemiske kriser, så er det kreditvæksten, der går igen, og som man skal holde øje med. Og den er meget beskeden nu,« siger Ulrik Nød­gaard.