Finansrådet: Bankskat er det mindste af to onder

Bankerne beskriver De Radikales forslag om en generel bankskat som et mindre dårligt forslag end EU's transaktionsskat.

Foto fra Finansrådets årsmøde 2011 på Statens Museum for Kunst. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Henriksen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et forslag om et alternativ bankskat vækker om ikke glæde - så i hvert fald mindre modstand hos bankernes brancheorganisation Finansrådet.

Forslaget blev fremsat af økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) i Berlingske torsdag, og er kort fortalt indførelsen af en generel afgift på bankdrift i stedet for den afgift på finansielle transaktioner (FTT), der er på tapetet i EU.

Underdirektør i Finansrådet Søren Gade understreger, at en ny skat grundlæggende er en dårlig idé. Ikke mindst, nu hvor både Europas og bankernes økonomi er under pres.

"I disse tider risikerer en yderligere forøgelse af skatten på banker at blive omsat i højere priser og mindre udlån for bankerne. Det vil have en negativ effekt på økonomien," siger Søren Gade.

I forhold til transaktionsskatten, som lægger en afgift på hver enkel økonomisk overførsel, er den generelle beskatning dog at foretrække, mener Finansrådet.

"Aktivitetsskatten er en mindre dårlig idé. Rent skatteteoretisk er FTT lettest at omgå for kunderne og for markederne, fordi du kan flytte dine aktiviteter til steder, hvor skatten ikke er,"siger Søren Gade.

Han regner desuden med, at en eventuel aktivitetsskat vil blive modregnet i Danmark og Frankrig, hvor man i forvejen - som de eneste i EU - beskatter bankerne.

"I Danmark har vi allerede lønsumsafgiften, så vi har allerede en bankskat på 10,5 pct. Udover os er det kun Frankrig, der har det. Hvis man går videre med forslaget, må man gå ud fra, at man vil modregne skatten i lønsumsafgiften, så vilkårene bliver ens for alle lande. Det vil være den fair og fornuftige måde at gøre det på," siger Søren Gade.