Finansministeren vil holde danskerne længere tid på jobbet

Undersøgelse viser, at danskerne arbejder mindre end vores naboer i de omkringliggende lande. Det vil finansministeren lave om på. Flere skal arbejde længere for at sikre velfærden, lyder det.

Kristian Jensen har ikke selv tal på, hvor lang tid han arbejder. »Det er jeg holdt op med at tælle for lang tid siden. Politik har i lang tid været min hobby, også før det blev min levevej. Det er svært at sige, hvornår det er arbejdsrelateret, og hvornår det er interessen, der driver det. Sådan tror jeg mange har det,« siger han til Berlingske Business. (Arkivfoto: Søren Bidstrup/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For tre år siden tegnede Venstres næstformand, Kristian Jensen (V), i Berlingske konturerne til, hvordan drømme-Danmark så ud for ham i 2050. Han døbte visionen »Kristianstrup«, og kongstanken var blandt andet, at industrisamfundets opdeling i hvile, arbejde og fritid endegyldigt ville være afskaffet for langt de fleste mennesker. Fleksibiliteten ville sejre, lød det.

»Folks arbejdstider vil variere meget mere og man vil kigge tilbage på vores tid og sige hold kæft, hvor var det mærkeligt, at de fleste mødte kl. 8.00 og gik hjem kl. 16.00,« sagde Kristian Jensen dengang.

I dag sidder han på tronen som rigets kassemester, og et noget mere dystert nutidsscenarie med ubehagelig bivirkninger for statskassen udspiller sig:

Danskerne arbejder nemlig mindre end vores europæiske kollegaer i lande som Norge, Holland, Tyskland og Irland, viser tal fra OECD, som den borgerlig-liberale tænketank Cepos har regnet på. Det giver færre penge i kassen og i sidste ende, ender Danmark med at blive fattigere, lyder skudsmålet fra flere sider.

Og netop derfor skal arbejdstiden øges, lyder det fra Kristian Jensen, der varsler reformer for at få flere til at arbejde længere.

»Mange tænker måske, at det betyder et rædselskatalog af ubehageligheder. Men det kan jo også bare være at lade danskerne beholde flere af de penge, de tjener ved at arbejde. Det vil sige, at gevinsten ved at veksle fritid til arbejdstid skal være større,« siger han til Berlingske Business.

Kristian Jensen ser flere modeller for sig. For det første vil skattelettelser på den førsttjente krone få flere ind på arbejdsmarkedet, mener han. Derudover vil skattelettelser i toppen kunne få flere til at bruge mere tid på at arbejde.

Det kan få flere til at lægge nogle timer til gavn for familiens forbrugsmuligheder og hele samfundets velstand, siger finansministeren. En anden vej at gå end at sænke skatten, som finansministeren ser det, er at få flere til at komme fra deltid og op på fulde 37 timer.

I den offentlige sektor bebuder han, at der skal kigges på, om systemets indretning, der gør, at der bliver brugt mange deltidsansatte i stedet for flere fuldtidsansatte.

»Her der ingen tvivl om, at Moderniseringsstyrelsen og hele spørgsmålet om, hvordan den offentlige sektor indretter sig selv, kommer til at spille en stor rolle,« siger Kristian Jensen.

Artiklen fortsætter under grafikkerne:

I det private må det være op til virksomhederne selv at få flere væk fra deltid, det vil ministeren ikke blande sig i - udover at skattelettelserne her skal drive flere væk fra deltidsstillinger. Derudover skal flere danskere blive længere tid på arbejdsmarkedet, mener Kristian Jensen.

Gammeldags og komisk politik?


Hele spørgsmålet om danskernes arbejdstid medfører altid en skarp debat - bare tænk på slagsmålet i 2010, der kom i kølvandet på Socialdemokratiets og SFs »Fair Løsning«, hvor 12 minutters ekstra arbejdstid skulle give milliarder til flere velfærdsgoder. Også Kristian Jensen selv har tidligere foreslået, at man ved at arbejde ti minutter længere om dagen kunne opnå store gevinster for landets velstand. I Alternativet har man slået til lyd for skrue ned for arbejdstiden.

I løbet af 2016 har en ny type stemmer også blandet sig i debatten. Det er erhvervslivet selv, hvor firmaer helt er gået bort fra faste arbejdstider. I Rosendahl Design Group mener direktør Henrik Rosendahl, det er tanker fra en svunden tid at fokusere så ensidigt på arbejdstidens længde.

»Det gav mening at måle på arbejdstiden i gamle dage, hvor man skulle være på fabrikken, men jeg synes, at det er lidt komisk, når man diskuterer det i dag. For man tager udgangspunkt i en forældet tankegang, og så prøver man at bruge den til at styre arbejdsgangen i det 21. århundrede,« lyder det fra design­direktøren, der betegner grænsen mellem privatliv og arbejdsliv som flydende.

Og så er vi tilbage ved Kristian Jensens fremtidsprojekt »Kristianstrup«, hvor han selv slog til lyd for øget fleksibilitet. Giver det overhovedet mening for politikere gå ind i hele diskussionen om arbejdstid med de forandringer, der i disse år rammer arbejdsmarkedet?

Kristian Jensen erkender, at det præcise antal timer, man arbejder i flere firmaer har mindre betydning. Det gør sig dog langt fra gældende alle steder, mener han og peger på industrivirksomhederne, der er afhængige af faste arbejdstider.

»Arbejdstiden gælder jo også kemiingeniøren, der kontrollerer kvaliteten på mejeriet. Han kan jo ikke bare gå hjem og lade være med at kontrollere mælken. Det gælder også lægen, der sørger for at behandle patienter, hvis de kommer ind nytårsaften med en fyrværkeriskade. Selvfølgelig er arbejdstid mere og mere svingende for flere og flere grupper, men der vil stadig være mange i 2017, hvor arbejdstid er nødvendigt at have for at få produktionen til at køre,« siger Kristian Jensen.

Når der skal anvises præcise forslag til at øge arbejdstiden, har Kristian Jensen henvist til, at man ved at skrælle noget af skatteprocenten vil kunne få flere til at arbejde mere. Han vil med andre ord ikke lægge sig fast på et bestemt antal timer, som danskerne skal arbejde mere om ugen.

»I stedet for at jeg dikterer ti minutter ekstra eller en feriedag mindre, så vil jeg hellere sikre, at de personer, hvor det passer ind i deres arbejds- eller familieliv, har en større gevinst ved at lægge en halvanden time ekstra eller springe en ferieuge over,« siger Kristian Jensen.

Et sted hvor regeringen for alvor ville kunne lægge tryk på spørgsmålet vil være ved at drøfte det i trepartsforhandlingerne. Men Kristian Jensen afviser, at der skal laves en ny selvstændig aftale om arbejdstid, men til gengæld vil han gerne drøfte tiltag, der kan få flere til at blive længere i deres job.

I Danmark arbejder vi i gennemsnit 703 timer om året, viser tallene fra OECD ifølge CEPOS.