Finansminister tavs om barsk Mærsk-melding

Inden Mærsk fredag gav en melding om lukningen af centralt gasfeltet i Nordsøen, satte finansministeren ord på betydningen af Tyra-feltet. Han har dog ingen kommentarer til Mærsks lukningsplaner, der ifølge analytiker er forhandlingstaktik.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er langt fra håndøre, der er på spil, når der i disse uger lægges arm om det lukrative gasfelt Tyra, der i årevis har været en gevinst for Danmarks økonomi. Den resterende mængde gas i hele den danske del af Nordsøen har således en nutidsværdi på omkring 110 milliarder kroner - og 90 procent af gassen går gennem Tyra-feltet, som Maersk Oil fredag bebudede ville lukke i oktober 2018.

Det er simpelthen for dyrt at holde produktionen kørende over for de investeringer, der skal laves i gasfeltet, lyder det fra det danske olieselskab. Trods meldingen om lukningen forhandles der dog stadig om gasfeltet fremtid, bekræfter finansminister Kristian Jensen (V) over for Berlingske Business. Han siger dog intet om meldingen fra Maersk Oil.

»Jeg har ingen kommentarer, så længe vi forhandler,« siger han i en kortfattet skriftlig kommentar.

Torsdag inden Mærsk Oils lukningsplaner kom frem, talte Berlingske Business med Kristian Jensen om betydningen af Tyra-feltet.

»Vi er fuldt ud klar over Tyra-feltets betydning ikke bare for Vestjylland og Esbjerg-området, men for hele Danmarks økonomiske udvikling, og det er sådan set derfor, vi forhandler,« sagde han til Berlingske Business i går torsdag.

Siden begyndelsen af 2016 har det stået klart, at politikerne og Maersk Oil skulle finde en løsning, hvis feltet skulle fortsætte med at eksistere.

Artiklen fortsætter under billedet:

Selskabet meddeler således, at man vil lukke Tyra-feltet i Nordsøen i oktober 2018. Op til årsskiftet har der været forhandlet om en forlængning af aftalen om gasfeltet, men Mærsk vurderer ikke, at det er muligt at køre videre på en økonomisk rentabel måde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tom Ingvardsen/Mærsk Olie og Ga.

Det skyldes kort fortalt, at Tyra er et nervecenter for gasproduktionen i Nordsøen, og af den årsag vil det have vidtrækkende konsekvenser, hvis platformen lukker. Derfor er der også blevet spekuleret i, om Tyra vil blive renoveret, så produktionen kan fortsætte. Men det har været for dyrt, lyder det fra Maersk Oil.

»Vi har stadig ikke fundet en økonomisk holdbar løsning for at udnytte de tilbageværende ressourcer i Tyra-feltet, og en sikker lukning vil derfor påbegynde med det mål at stoppe produktionen 1. oktober 2018,« siger Martin Rune Pedersen, driftsdirektør for Maersk Oil i en pressemeddelelse.

Det helt centrale spørgsmål på Tyra-feltet har været holdbarheden af platformene. Det skyldes såkaldt indsynkning, der betyder, at platformene synker i takt med, at undergrunden under bliver udvundet. Siden 1987 er den sunket fem meter ned i Nordsøen. Det danske olieselskab oplyser, at der er blevet investeret mere end én milliard kroner de sidste 15 år på at forstærke strukturerne, men at det ikke er nok til at sikre en sikker produktion på Tyra-feltet.

Artiklen fortsætter under grafikken:

Taktisk spil

Men olieselskabets medling er også et taktisk greb i forhandlingerne med staten, vurderer Michael Friis Jørgensen, chefaktieanalytiker ved Alm. Brand Markets over for Ritzau Finans.

»Helt overordnet set er det i min optik et politisk indspark i den politiske debat. Det er bare en del af det politiske spil, og det er ren forhandlingstaktik,« siger han til nyhedsbureauet.

Rettighederne til at udvinde olie og naturgas fra Tyra-felterne indehaves af Dansk Undergrunds Consortium (DUC). Det udgøres af et partnerskab mellem A.P. Møller Mærsk, Shell, Chevron og Nordsøfonden, der ejes af staten.

I løbet af de senere år er der dog opstået problemer i undergrunden, der har fået Mærsk til at kontakte staten med henblik på at lande en mere økonomisk givtig aftale, men det er altså endnu ikke lykkedes parterne.

Grunden til at Maersk Oil melder nedlukningen ud nu, skyldes EU-regler, der forpligter selskabet til i god tid at fortælle om, at beslutninger med betydning for produktionen.

LÆS MERE