Finansminister overvejer at forære bank væk

Den engelske regering er ked af at være hovedaktionær i Royal Bank of Scotland. Nu overvejes det at forære aktierne til alle englændere.

Foto: NEIL HALL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En gave til alle englændere på bankaktier for 3- 4.000 kroner er en af de muligheder, som den britiske regering overvejer for at slippe af med den aktiemajoritet i Royal Bank of Scotland, RBS, som staten overtog for at redde banken.

Banken er i øvrigt kendt for den såkaldte Libor-skandale om manipulation med den toneangivende Libor-rente.

Ifølge avisen The Independent er der ikke de store muligheder for, at regeringens finansminister George Osborne kan få den 45 milliarder pund store redningsaktion af banken dækket ved et salg. Og derfor er muligheden for at give skatteyderne deres investering i banken tilbage opstået.

Det vil også have den positive sideeffekt, at en gave til hver englænder på op til 4.000 kroner med den nuværende aktiekurs kan give den britiske økonomi en saltvandsindsprøjtning.

Desuden kan sådan en generøsitet formentlig komme den konservative regering til gode ved det kommende valg, der skal afholdes i 2015.

Princippet med at forære banken væk bliver støttet blandt andet af de Liberale Demokrater, som før har nævnt muligheden. I en tale i sidste måned sagde erhvervsordfører Vince Cable, at han anser det som en "fjern drøm" at kunne privatisere banken igen med et overskud til staten.