Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Frankrig vil holde fast for at sikre, at multinationale selskaber betaler den skat, de skal, og der bliver ikke tale om nogen særlig skatteaftale med Google.
Det fastslår den franske finansminister Michel Sapin, som samtidig ikke udelukker nye razziaer hos store selskaber, sådan som internetgiganten Google blev udsat for i sidste uge og burgerkæden McDonald's 18. maj. I begge tilfælde blev hovedkvarteret ransaget af et stort udrykningshold fra politiet og skattemyndighederne.
»Vi vil gå hele vejen. Der kan komme andre sager,« fastslog Michel Sapin, som tilføjede, at »der vil ikke blive forhandlinger« om en skatteaftale med Google.
Flere internationale selskaber i søgelyset
De multinationale selskaber beskyldes for skatteunddragelse ved at udnytte, at erhvervsskatten er forskellig inden for EU, hvorfor mange har valgt at lægge det europæiske hovedsæde i Irland, hvor skatten er lavest, og siden overføre salg fra andre lande til netop Irland. I andre tilfælde har virksomhederne indgået gunstige skatteaftaler med lande, der er interesseret i at bevare dem hos sig selv. Det er kaffekæden Starbucks og den italienske bilfabrikant Fiat allerede blevet idømt bøder for af EU-Kommissionen, der har kik på flere skattesager, som blandt andet involverer Google, Apple og internetgiganten Amazon.
Google siger, at selskabet overholder fransk lovgivning, mens McDonald's ikke vil kommentere ransagningen. McDonald's beskyldes for gennem sit selskab i Luxembourg, som også har lavere skat, at udskrive store regninger til det franske selskab for at bruge selskabets navn og tjenester og på den måde nedbringe det beløb, som der skal betales skat af i Frankrig.
Beslaglagt materiale vil tage måneder at gennemgå
Kilder i det franske finansministerium oplyser til nyhedsbureauet Reuters, at Google ifølge deres opgørelse skylder 1,6 milliarder euro i fransk skat.
Anklager Eliane Houlette fra det franske bagmandspoliti sagde søndag, at det vil tage mange måneder - »og jeg håber, at det ikke vil være flere år« - at analysere de store mængder af data, som blev beslaglagt hos Google under razziaen af hovedkvarteret i Paris i sidste uge.
I Storbritannien indvilligede Google i januar i at betale 130 millioner pund eller små 1,3 milliarder kroner tilbage i skat, men beløbet er blevet kritiseret af både oppositionen og organisationer for at være alt for lille.