Finanskrisen truer iværksætteri

Allerede før den økonomiske krise slog igennem, udviste danskerne mindre lyst til at starte egen virksomhed i de kommende år - og det bekymrer Dansk Erhverv.

Foto: Modelfoto/Colourbox
Idéerne blomstrer - også under finanskrisen, men den økonomiske afmatning kan risikere at lamme iværksætteriet i Danmark.

Det frygter Dansk Erhverv, efter at den årlige GEM-rapport, der én af de to store rapporter omkring iværksætteriet herhjemme, tirsdag peger på, at danskerne er blevet mere tilbageholdende på iværksætterområdet - allerede inden krisen slog igennem.

Efterlyser regeringens initiativ
Derfor efterlyser chefkonsulent Søren Friis Larsen, Dansk Erhverv, nu initiativer fra regeringen, der tidligere har tegnet et mindre kritisk billede af situationen for iværksætterne.

Den finansielle krise og den økonomiske afmatning gør det langt vanskeligere for iværksættere at starte op, drive en nyetableret virksomhed samt skaffe kunder og sælge sine produkter og ydelser.

"Især er adgangen til risikovillig kapital en stor bremseklods, og bankerne er meget tilbageholdende med at låne penge ud til nye projekter", siger Søren Friis Larsen.

Samlet set er forholdene for danske iværksættere i gennem de seneste år blevet forbedret, men det er især et fald i danskere, der har til hensigt at starte ny virksomhed inden for de næste par år, der foruroliger Dansk Erhverv.

Til trods for forbedringerne ligger Danmark kun midt i feltet i sammenligning med de andre udviklede lande - i alt 66 lande har siden begyndelsen i 1999 og frem til 2008 deltaget i et eller flere år.

Ritzau