Finanskrisen rammer økologi-eksporten hårdt

Jubelåret 2008 slået tilbage.

Foto: Annelene Petersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jubelåret 2008 kan notere en fremgang i eksport af økologiske varer på 40 pct. til en samlet værdi af 653 mio. kr., viser netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik. Men eksporten har haft sværere kår i 2009, hvor finanskrisen har gjort et stort indhug på omsætningen, skriver Landbrug & Fødevarers magasin Foodculture.

Østrigsk prisdumpningSelvom første halvår var godt for eksporten af mejerivarer, var de sidste måneder af 2008 pressede på grund af finanskrise og hård konkurrence i Tyskland, der er storaftager af den økologiske eksport af danske mejeriprodukter.

"I 2008 havde vi en samlet fremgang på 30 pct. for vores økologiske varer. Recessionen har givet en stor ustabilitet og finanskrisen har været hård ved økologien. Vi forventer bestemt at få gang i eksporten i løbet af 2010 og ser positive markedstegn. I Danmark er vi igen oppe på en økologisk mælkeandel på 32 pct., på trods af et stort dyk i løbet af 2009. Den effekt mangler vi endnu at se på det tyske marked, der fortsat er mærket af krisen," siger Jesper Friis, der er marketingdirektør hos Arla Foods.

Eksport af økologisk kød har omvendt oplevet et mindre fald på 9 pct. til 82 mio. kr. og det er priserne mere end volumen det er gået ud over.

"Danmarks Statistik opgør eksport i kr. og øre. Vores formodning er, at mængdemæssigt har der været status quo eller måske endda en lille fremgang, men på grund af krisen har priserne været under stærkt pres. Det har betydet et samlet fald i værdien af eksport," mener Kirsten Lund Jensen fra den Økologiske Sektion hos Landbrug & Fødevarer.

Hos Friland A/S har man til gengæld i regnskabsåret 2008/09 haft stigning på 26 pct. i salget af økologisk svinekød, der udgør ca. halvdelen af den samlede omsætning af økologisk kød på 336 mio. kr. oplyser direktør Karsten Deibjerg Kristensen.

"Vi forventer stigende salg af økologisk svinekød i det kommende regnskabsår og har derfor taget nye økologiske leverandører ind fra ventelisten," slutter Karsten Deibjerg Kristensen.