Finanskrise? Ikke her

Cheferne for Danmarks største banker afviser, at aktiekrisen vil trække dybe spor i den danske finanssektor.

Antallet af tvangsauktioner i USA stiger, der er betydelige tab i den finansielle sektor, aktiekurserne vender mod syd globalt og internationalt er renten på vej op. Og herhjemme falder boligpriserne efter tidligere dramatiske stigninger.

Det ligner konturerne af et international finansiel krise, der kan ramme Danmark. Men det sker ikke, siger landets førende bankchefer, Danske Banks Peter Straarup og Nordeas Peter Schütze. ”Den situation, vi er i lige nu, er ganske normal - efter vi har været igennem en ekstraordinær periode. Det er en lille del at USA's finansielle sektor, der har problemer. Det er klart, at det er ubehageligt. Men Federal Reserve og ECB sender klare signaler om, at det basale fortsat er i orden. Der er ikke stillet spørgsmålstegn ved, at væksten kører og at det fortsat ser fornuftigt ud. Det allervigtigste er, at virksomhederne stadig tjener gode penge, så der er ikke noget, der tyder på, at aktiemarkedet kan skride på grund af det her problem,” siger Peter Schütze.

Peter Straarup supplerer:

”Der kommer nogle tab, som sikkert rammer nogle hedgefonde og pensionsselskaber. Det vil tage nogen tid, og det vil præge det amerikanske marked i en længere periode. Det, der sker, er, at risikopræmierne er ved at vende tilbage til noget mere normalt. Der bliver større forskel på høj kvalitet og lavere kvalitet. Det kan betyde, at nogle virksomheder herhjemme kommer til at leve med lidt højere rente end tidligere. Men en mere normal risikopræmie er sådan set kun godt set med bankøjne.”

Læs hele artiklen i Berlingske Nyhedsmagasin.